Вечір вшанування пам’яті Василя Миколайовича Бурдуланюка

На кафедрі історії України і методики викладання історії 2 лютого 2021 р. відбулося вшанування 70-х роковин від дня народження кандидата історичних наук, доцента Василя Миколайовича Бурдуланюка. Він передчасно пішов з життя 4 лютого 2020 р., працював на кафедрі від моменту її створення в 1990 р. Викладачі та аспіранти кафедри, його друзі, представники родини зібралися дистанційно на платформі Zoom, щоб згадати добрим словом про цю непересічну, доброзичливу і скромну людину, авторитетного фахівця з історії України, історичного краєзнавства, справжнього патріота. Зокрема, на своєрідному Вечорі пам’яті виступили завідувач кафедри історії України і методики викладання історії доктор історичних наук, професор І.Я. Райківський («Василь Бурдуланюк (1951–2020) – історик, краєзнавець, педагог»), давній друг Василя Миколайовича ще з студентських років, нині – професор, завідувач кафедри гуманітарних дисциплін Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського О.А. Полянський («Слово про побратима (замість квітів на могилу Василя Бурдуланюка)»), багатолітні колеги В.М. Бурдуланюка доценти кафедри Т.В. Галицька-Дідух, М.В. Сигидин, А.З. Королько та ін.

Приємними враженнями про спілкування з В.М. Бурдуланюком поділилися колишня аспірантка кафедри, а нині викладач Бурштинського енергетичного коледжу ІФНТУНГ Л.Л. Федунишин, яка захистила кандидатську дисертацію під його керівництвом, студенти групи СОІ-21, де він був академнаставником, та ін. Під час онлайн-зустрічі відбулася презентація біобібліографічного покажчика доц. Бурдуланюка В.М., підготовленого в серії «Вчені Прикарпатського національного університету» працівниками Наукової бібліотеки університету («Василь Миколайович Бурдуланюк (2.02.1951–4.02.2020): біобібліографічний покажчик (до 70-річчя від дня народження) / упоряд. О.М. Блинчук ; відп. ред. П.М. Гаврилишин ; наук. ред. І.Я. Райківський. Івано-Франківськ, 2021»). Завідувачка інформаційно-бібліографічного відділу Наукової бібліотеки О.М. Блинчук ознайомила присутніх з особливостями підготовки покажчика, висловивши подяку кафедрі історії України і методики викладання історії Прикарпатського університету, директорові Народного музею історії Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника та освіти на Прикарпатті Ю.М. Угорчаку, працівникам Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки імені І. Франка.

Це перший бібліографічний покажчик праць В.М. Бурдуланюка, підготовлений, на жаль, посмертно. Упоряднику видання довелося докласти чимало зусиль, щоб з різних джерел, при допомозі його колег, зібрати потрібну інформацію. Василь Миколайович стояв біля витоків краєзнавчої науки на Прикарпатті, зробив вагомий внесок у справу збереження і популяризації культурно-історичної спадщини українського народу. Світла пам’ять про Василя Миколайовича завжди буде в наших серцях. Більш детально з життям і багатогранною діяльністю В.М. Бурдуланюка можна ознайомитися з біобібліографічного покажчика, розміщеного на сайті бібліотеки (http://lib.pnu.edu.ua/) і кафедри історії України і методики викладання історії (https://kiu.pnu.edu.ua). У кінці онлайн-зустрічі доньки Василя Миколайовича Дзвенислава і Галина щиро подякували за теплі спомини за свого батька та вшанування його пам’яті.