В ПНУ відбулась творча зустріч на тему: «Херсон та Івано-Франківськ: літературні паралелі»

    Сьогодні, 14 березня, в Шевченківській світлиці Факультету філології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника відбулася творча зустріч викладачів та студентів ПНУ та ХДУ з головою Спілки письменників Херсонщини Василем Загороднюком. Тема виступу: «Херсон та Івано-Франківськ: літературні паралелі».

    На початку зустрічі з вітальним словом звернувся декан факультету філології Прикарпатського університету Роман Голод:

«Ми всі з вами мали нагоду спостерігати за героїчним спротивом херсонців під час окупації. Саме ці люди надихали всю Україну на ще більшу боротьбу. Зараз, з цієї благодатної херсонської землі, ми маємо можливість почути та поспілкуватися з людиною, яка безпосередньо була у вирі цих всіх подій, Василем Загороднюком. Ми дуже радіємо, що можемо спільними зусиллями співпрацювати та реалізовувати нові ідеї із Херсонським Державним університетом. Разом до перемоги!».

    В ході розмови йшлося про багатьох видатних діячів культури, мистецтва та літератури чиє життя та діяльність пов’язане з Херсонщиною. Одні з них жили і працювали тут, інші були проїздом. Але в пам’яті всіх залишилися хвилюючі враження та спогади про природу краю, його людей, що знайшло відображення у художніх творах, листах та мемуарах.

«Наша Україна за своєю географією різна, але те, що нас всіх об’єднує – це природа, люди, спільна історія. Тому тема «Херсон та Івано-Франківськ: літературні паралелі» була вибрана мною не просто так. Вона пов’язала наші схожі цінності, ідеї, культуру, діячів, які безпосередньо відвідували Херсон чи Івано-Франківськ. До прикладу, у Херсонський університет приїжджав Дмитро Павличко, який також є видатною особистістю вашого краю. Завдяки таким паралелям, ми можемо аналізувати зародження унікальної української творчості», – зазначив голова Спілки письменників Херсонщини Василь Загороднюк.

    До слова, починаючи з XVII ст., на карті літературної Херсонщини з’явилося більше ніж сотня імен. Писали про край французи Гійом Боплан та Жільбер Ромм, історик А. Скальковський, географ і дослідник В. Зуєв, письменник О. Афанасьєв-Чужбинський, відомий історик запорозького козацтва Д. Яворницький.