Нові партнери – нові можливості

    Ювілейна Х Міжнародна конференція «На пограниччях культур і народів. З проблем історії, культури та освіти» («Na pograniczach kultur i narodów. Z problemów historii, kultury i edukacji») відбулася днями в Державному вищому освітньому закладі ім. Яна Гродка у м. Сянок (Республіка Польща). У ній взяли участь вчені з Польщі, Словаччини, Німеччини та України. Конференція проходить щороку, презентуючи окремі тематичні вектори дослідників європейських країн.

    Україну на конференції представили науковці з міст Києва, Львова, Рівного, Дрогобича, Чернівців та Івано-Франківська. Від Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника на міжнародному науковому форумі виступили докторка мистецтвознавства, професорка, завідувачка кафедри музичної україністики та народно-інструментального мистецтва Навчально-наукового інституту мистецтв Університету Віолетта Дутчак (на пленарному засіданні) та аспірант кафедри спеціальності «Музичне мистецтво» Петро Стрижиборода (на секційному тематичному засіданні). Також онлайн в заході взяли участь докторка мистецтвознавства, професорка Ольга Фабрика-Процька, кандидатка мистецтвознавства, доцентка Лілія Пасічняк та аспірантка Марія Мартинюк. Кожен із дослідників репрезентував власні напрацювання, що охоплюють як регіони українського прикордоння (Галичину, Закарпаття), так і міжнаціональні взаємовпливи в культурі та мистецтві. Всі доповіді були доповнені презентаціями та музичними зразками.

    Також в межах конференції відбулася зустріч українських науковців з ректором Державної вищої школи імені Яна Гродка в м. Сяноку доктором Матеушем Качмарські. Під час зустрічі, за дорученням ректора Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника професора Ігоря Цепенди, був підписаний договір про співпрацю між Прикарпатським національним університетом імені Василя Стефаника і Державною вищою школою імені Яна Гродка в м. Сяноку, що передбачає поглиблення наукових і культурно-мистецьких контактів, перспективи академічного обміну здобувачів освіти та викладачів.