Університети поділилися досвідом роботи в умовах війни

    23 вересня у Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника відбувся семінар «Управління та стратегічне партнерство між ЗВО в умовах війни». Організаторами заходу виступили Програма ім. Фулбрайта в Україні та Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника. У роботі семінару взяли участь представники офісу Програми ім. Фулбрайта в Україні, ректоратів низки вітчизняних університетів та органів студентського самоврядування.

    Вступним словом відкрила захід перша проректорка Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, професорка Валентина Якубів. Передусім, вона підкреслила важливість стратегічного партнерства між закладами вищої освіти в умовах сьогодення, адже в цьому єдність і сила університетів.

«Університети України через війну опинилися в різних умовах. Так, зокрема, є університети, які знаходяться на окупованих територіях. Це дуже складно, у них обмежені можливості розвитку. Ми, тилові університети, маємо інші умови, і це ставить перед нами більш відповідальні функції щодо розвитку системи освіти. Тилові університети у таких умовах не просто мають вижити, вистояти, допомогти іншим. Наше завдання – втримати тенденції розвитку системи вищої освіти в Україні, показати країнам світу, що ми розвиваємося, що ми ведемо нашу наукову дипломатію і ми та країна, яка є справді сильною в єдності нашого духу і в наших щоденних кроках до кращого майбутнього», – зазначила Валентина Якубів.

    Під час виступу перша проректорка Університету провела презентацію про особливості функціонування і управління Прикарпатським національним університетом імені Василя Стефаника в умовах війни, взаємодію ПНУ з Херсонським державним університетом. Професорка Валентина Якубів, зокрема, підкреслила, що саме цифровізація, електронний документообіг, налагоджена система дистанційного навчання допомогли втримати освітній процес в Університеті на належному рівні. Вона також поділилася досвідом закладу вищої освіти щодо подальшого розвитку міжнародної співпраці та налагодження нових партнерських зв’язків. Валентина Якубів розповіла і про досягнення науковців Університету, студентів-спортсменів, впровадження нових соціальних проєктів, активну волонтерську діяльність закладу вищої освіти задля підтримки ЗСУ. Окремо звернула увагу на плідну співпрацю з Херсонським державним університетом, який відповідно до наказу МОН України з квітня місяця, на період воєнного стану, продовжив свою роботу на базі Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

«Ми як тилові університети маємо створювати міцну платформу для партнерства між ЗВО нашої країни. І коли ми переможемо, і ті університети зможуть повернутися на свою територію, потрібно, щоб вони мали міцну базу, міцні партнерські стосунки з університетами країн Європи, країн світу. Ми відкриті до співпраці, готові допомагати іншим і працювати на благо всієї країни. Маємо таке побажання, щоб позиція усіх вітчизняних університетів була спрямована на плідне партнерство задля розвитку освіти та науки в Україні», – наголосила перша проректора Університету Валентина Якубів.

    Про ключові питання релокації та взаємодію з Прикарпатським національним університетом імен Василя Стефаника розповів колегам ректор Херсонського державного університету Олександр Співаковський. Він назвав низку викликів, з якими зіткнувся ХДУ коли потрапив під окупацію. Зокрема, це інструментарій переміщення університету, нестандартні рішення для оптимізації роботи, робота університету в нових умовах. Ректор ХДУ подякував своїм колегам та колективу Прикарпатського національного університету імеін Василя Стефаника і особисто ректору Ігореві Цепенді за допомогу, підтримку та співпрацю в усіх питання, вирішенні проблем. Олександр Співаковський також зазначив, що керівництво ХДУ готує узагальнену інформацію щодо викликів в умовах війни та шляхи їх подолання з метою прийняття відповідних нормативних документів на державному рівні.

    У межах програми семінару досвідом роботи в умовах війни також поділилися, зокрема, ректор Донбаської національної академії будівництва і архітектури Василь Кравець, ректор Львівської національної академії мистецтв Василь Косів.