ХV українсько-польські зустрічі в м. Яремче. Війна: нові виклики, загрози та можливості

    22–23 вересня у м. Яремче проходять традиційні ХV українсько-польські зустрічі. Це єдиний регулярний науковий форум в Україні, який вже 15 рік поспіль збирає разом для обміну думками українських і польських експертів, дипломатів та науковців.

    Цього року тема спілкування – «Україна та Республіка Польща в умовах критичної глобальної турбулентності: нові виклики, загрози та можливості». Організаторами цьогорічного форуму виступили Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника, Студії східноєвропейських досліджень Варшавського університету, Інститут політичних та етнонаціональних досліджень імені Івана Кураса НАН України. Партнерами традиційно є Представництво «Польська Академія наук» у м. Києві, тижневик «Kurier Galicyjski», Фонд «Свобода і Демократія», Інститут польської культури в м. Києві.

    Конференцію традиційно урочисто відкрили ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда та директор Студій східноєвропейських досліджень Варшавського університету Ян Маліцький.

«Зараз, як ніколи, Україна і Польща є разом. Ми об’єднали всі зусилля – політичні, економічні, інтелектуальні, міжкультурні для того, щоби протистояти російській агресії, – заявив Ігор Цепенда. – Наші зустрічі – це підтвердження того, що нам вдалося протягом цих років об’єднати велику кількість дослідників українсько-польських відносин, які дійсно докладали чимало зусиль, аби ідеї, думки, експертизи щодо того, що нас об’єднує, донести до урядів наших країн. І тепер вони успішно реалізуються».

    Директор Студій східноєвропейських досліджень Варшавського університету Ян Маліцький також привітав усіх учасників зустрічей і подякував їм за те, що навіть під час війни конференцію не було ані скасовано, ані перенесено: «Ми тут тому, щоб показати, що ми з вами, ми приїхали великою польською делегацією, аби потиснути вам руки».

    З початком роботи учасників зустрічей також привітали радник офісу президента України, директор Інституту політичних та етно-національних досліджень ім. І. Кураса НАН України Олег Рафальський, Генеральний консул консульства Республіки Польща у м. Львові Еліза Дзвонкєвіч, Генеральний консул консульства України у м. Кракові Вячеслав Войнаровський, Директор Центру європейських проєктів Лешек Булер, директор Інституту польської культури в м. Києві Роберт Чижевський, в. о. директора Представництва «Польська Академія наук» у м. Києві Матеуш Бялас, заступник голови Фонду «Свобода і демократія» Мачей Данцевіч, редактор тижневика «Кур’єр Галіцийський» Костянтин Чевага.

    Зокрема, Генеральний консул консульства України у м. Кракові Вячеслав Войнаровський розказав, як з перших днів війни Польща допомагала біженцям і щиро подякував за цю величезну допомогу польським друзям, підкресливши, що у Польщі українців, яких з початку збройної агресії приїхало близько 2 мільйонів, прийняли не як біженців, а як гостей.

Генеральний консул консульства РП у м. Львові Еліза Дзвонкєвіч у своєму привітанні підкреслила: «Я – полька, яка відчуває себе українкою. Коли українці співають свій гімн, моє серце б’ється міцніше». «Ми будемо разом з вами аж до самої Перемоги!», – заявила пані Консул.

    Радник офісу президента України, директор Інституту політичних та етно-національних досліджень ім. І. Кураса НАН України Олег Рафальський заявив, що за 15 років українсько-польські зустрічі у м. Яремче заклали фундамент для тісної і взаємовигідної наукової співпраці. Він також нагадав, що цього року виповнилось 30 років з дня підписання Договору про добросусідство, дружні відносини та співробітництво між Польщею та Україною. Отже, ще з початку 1990-х рр. ніхто – ні у Варшаві, ні у Києві – не мав сумнівів, що єдино правильний шлях для Польщі та України – це стратегічне партнерство обох країн. Тому Польща першою у світі визнала незалежність України, виявивши солідарність з державою, яка тільки починала свій шлях до свободи та демократії. Тому Польща першою простягнула руку допомоги від початку повномасштабної війни.

    Директор Інституту польської культури в Києві м. Роберт Чижевський у своєму вітальному слові зауважив, що у демократичних державах суспільна думка дуже важлива: «Ця конференція має бути конференцією переломних переосмислень українсько-польських відносин».

    Директор Центру європейських проєктів Лешек Булер відзначив дуже добру співпрацю у проєктній діяльності та необхідність конференцій таких як зустрічі у м. Яремчі для виникнення нових цікавих ідей для спільних з ЄС проєктів.

    У перший день зустрічей відбулась секція «Гуманітарний вимір співпраці України та Республіки Польща в новій геополітичній реальності».

    Сьогодні учасники форуму на першій сесії обговорили тему трансформації світового порядку в результаті широкомасштабної російсько-української війни. Зокрема, місце України та Республіки Польща на новій геополітичній карті світу.

    Також підбито підсумки двостороннього діалогу в тридцяту річницю підписання Договору між Україною та Республікою Польща про добросусідство, дружні відносини і співробітництво.

    Після обіду заплановані дискусії про поглиблення політичної та військової співпраці України та Республіки Польща в контексті широкомасштабної агресії РФ проти української держави.