Круглий стіл «Роль Євромайдану в сучасній політичній історії України»

18 лютого 2021 р. викладачі кафедри політології за допомогою платформи Cisco Webex Meeting організували круглий стіл на тему «Роль Євромайдану в сучасній політичній історії України» присвячений сьомій річниці трагічних подій на Майдані у м. Києві. До обговорення долучилися викладачі кафедри політології, студенти та аспіранти.

Учасники круглого столу відзначили, що Євромайдан і Революція Гідності змінила українське суспільство. Українці нарешті визначилися із своєю ідентичністю. Замість нав’язаних ідеологічних розмежувань на російськомовних та україномовних жителів регіонів, електоральних розколів на Схід та Захід, двох віртуально існуючих політичних спільнот визріла єдина громадянська спільнота українців.

Революція Гідності продовжила процес глибинної ціннісної трансформації свідомості українського суспільства, формування політичної нації. І в цьому аспекті боротьба з режимом Віктора Януковича стала хоч і вагомою, але лише зовнішньою оболонкою. Куди важливішим у своїй основі став внутрішній протест проти блюзнірства, приниження, демонстративного «золотого» дисонансу «сім’ї» на тлі критичного жевріння решти суспільства, прагнення поваги, свободи вибору.

Ці процеси, як зауважили учасники круглого столу, тривають і досі: в ритмі тисяч сердець наших військовослужбовців, які захищають країну від російської агресії, тривають в ім’я пам’яті героїв Небесної Сотні, які пожертвували власним життям за наш шанс на гідне майбутнє.