Участь студентів-істориків у пізнавальній телепередачі про історичні реконструкції та патріотичне виховання

Студенти другого курсу спеціальності 032 Історія та археологія, голова молодіжного крила Братства ОУН-УПА Карпатського краю Олександр Данилюк та членкиня цього молодіжного товариства Катерина Семчук взяли участь у телепередачі «Про головне в деталях» обласного телебачення «Галичина». Тема розмови – «Історичні реконструкції та патріотичне виховання».

Під час передачі були розкриті такі питання: мета діяльності молодіжного крила ОУН-УПА Карпатського краю; джерела поповнення рядів цього молодіжного товариства; з якого часу розпочалося захоплення історичними реконструкціями; напрями збору інформації про історичні реконструкції та відповідний реманент (одяг); зміст і колорит зодягання костюмів іншої історичної епохи, чи не має спокуси «переграти» тогочасні буремні революційні події; що потрібно для того, щоб стати реконструктором історичних подій, наскільки це дороге заняття, де можна придбати речі; наскільки в останні роки якісно продукуються історичні реконструкції; чи допомагає місцева влада і меценати з придбанням костюмів та інших атрибутів; патріотично-виховний аспект історичних реконструкцій, чи проводяться подібні заходи у школах, чи цікавляться школярі цими речами; ставлення молодих людей до цієї діяльності у соціальних мережах; з якою метою відбувається зйомка документальних фільмів та їхній зміст, відгуки глядачів; яка епоха цікавіша – початок чи середина ХХ ст., які улюблені персонажі, образи, прототипи історичних героїв, з ким би асоціювали себе в той час; історична правда реконструкцій; перспективи розвитку історичних реконструкцій та патріотичного виховання.

Зокрема, Катерина Семчук відзначила: «Моя реконструкторська «історія» розпочалася з того, що я поступила на історичний факультет і познайомилася з людьми, фактично, натхненниками цієї діяльності. Вийшло так, що я і до того цікавилася історією, а саме національно-визвольними змаганнями, підпільною боротьбою. Було дуже цікаво долучитися до цієї справи. Починалося все з малих кроків. Ми ходили, відвідували атракції. Пізніше втягнулися і почали брати участь самостійно у цих заходах. Моя така найбільша і найкраща реконструкція була 1 листопада 2020 року у м. Львові з нагоди вшанування чергової річниці Листопадового Чину періоду ЗУНР».

Олександр Данилюк зауважив: «Коли я одягаю форму вояка УНР чи повстанця, я стаю відчувати себе краще, ніж просто зазвичай. Хоча однострій незручний, і чоботи натирають, але я відчуваю себе краще, я відчуваю себе якось по іншому, на якомусь піднесенні. Якщо якийсь час не походжу в цьому однострої, не піду в похід, і все – мені мало. Давайте сюди ще якусь форму, давайте підемо в похід».

Детальніше тема розмови – «Історичні реконструкції та патріотичне виховання» телепередачі «Про головне в деталях» обласного телебачення «Галичина» за посиланням: https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=lxC4dv1yOJ0&feature=youtu.be&fbclid=IwAR1DoBQtl_6iKMZGDXGQHrooNzz4Mg6Nb6iRcCqk9NPxiocIWtNMHyxi9QU

Приємного перегляду!