Пізнавальна просвітницька розмова на обласному телебаченні «Галичина», приурочена вшануванню пам’яті Леся Мартовича

    4 лютого 2021 р. доценти кафедри історії України і методики викладання історії Степан Кобута і Андрій Королько взяли участь у телепередачі «Про головне в деталях» обласного телебачення «Галичина». Тема розмови – «Актуальний Лесь Мартович» приурочена вшануванню 150-річчя від дня народження відомого українського письменника, правника і громадського діяча, члена «Покутської трійці» Леся Мартовича (1871–1916).

    Під час передачі були розкриті такі питання: зміст дефініції «Покутська трійця»; що об’єднало письменників «Покутської трійці» – уродженців Покуття; чим актуальний Лесь Мартович сьогодні, адже він був членом Української радикальної партії в кінці ХІХ – на початку ХХ ст.; чому Леся Мартовича називали «доктором хлопістики»; чи можна уподібнювати напрями роботи і діяльність тогочасних українських радикалів Східної Галичини з сучасною Радикальною партією України; норми правничої діяльності українських правників краю в умовах творення законодавства Австро-Угорської монархії; юридичні знання Леся Мартовича, з якими юридичними аспектами він стикався у своїй правничій роботі; редакторська і журналістська праця Леся Мартовича; відображення соціальної нерівності у творах Леся Мартовича, сатира покутського новеліста; симбіоз літературної, правничої, партійної і політичної діяльності Леся Мартовича; чи можна покутського новеліста називати «будителем» національної свідомості галицького селянства; роль «Покутської трійці» у пробудженні культурно-просвітницького життя українців Східної Галичини; креативні ідеї Леся Мартовича у суспільно-громадському житті краю; як співпрацювали між собою на громадській ниві члени «Покутської трійці» – Лесь Мартович, Василь Стефаник і Марко Черемшина; заходи з нагоди вшанування пам’яті членів «Покутської трійці» на сучасному етапі; що варто перейняти з творчості і діяльності членів «Покутської трійці» нинішнім громадським діячам і письменникам, чого варто в них повчитися.

    Зокрема, Степан Кобута відзначив: «Лесь Мартович актуальний сьогодні, насамперед, своїми поглядами на тогочасне українське життя, на тогочасного українського селянина – заможного, знедоленого селянина, війта. Саме в його творах відображається ось цей соціальний зріз і соціальні проблеми. І він як виходець з села впродовж усього свого зрілого життя працював в основному з селянськими масами. Працював і як правник, і як громадський діяч. І він це відображав у своїй творчості».

    Андрій Королько зауважив: «Подивімося на цікавий симбіоз (поєднання) діяльності не тільки Леся Мартовича, але й усіх членів «Покутської трійці». Це період політизації українського національного руху в Східній Галичині кінця ХІХ – початку ХХ ст. Це утвердження, якщо можна так сказати, української нації. Так от практична праця членів «Покутської трійці» йде на перехресті, на переплетенні політичної діяльності. Це перше, тому що вони підтримують в ході тих чи інших виборів чи до Галицького крайового сейму, чи до австрійського парламенту відповідних українських кандидатів, чи це буде Северин Данилович, чи це буде Микола Лагодинський, чи Кирило Трильовський. До речі, вони теж були правниками. Тобто ми говоримо не просто про захист українських «хлопів»-селян десь в окремих судових процесах, але й відображення їхніх інтересів з виступів з високої трибуни законодавчих гілок влади Австро-Угорської монархії. Про це теж треба говорити. А з другої сторони – вони письменники. Неймовірно цікавий такий симбіоз ось цих трьох, ба навіть чотирьох начал – відображена і правнича діяльність, і політична діяльність, ну і тут ще партійна діяльність, бо вони активні діячі Русько-Української радикальної партії, і письменницька робота».

    Детальніше тема розмови – «Актуальний Лесь Мартович» телепередачі «Про головне в деталях» обласного телебачення «Галичина» за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=diEjtUx1fvo