Виробнича архівна практика у студентів-істориків

Упродовж першої половини лютого 2020 р. у студентів ІV курсу спеціальності 032 Історія та археологія тривала виробнича архівна практика в Державному архіві Івано-Франківської області. Архівна практика займає помітне місце в системі фахової підготовки майбутнього історика, адже архівні документи складають основне джерело вивчення історії, а архівні установи – одне з потенційних місць професійної діяльності історика. Тому практика проводилась в умовах максимально наближених до реальної професійної діяльності архівістів, забезпечуючи ефективне засвоєння основних складових їх службових обов’язків.

Основною метою практики було здобуття студентами навичок професійної діяльності спеціаліста-історика та ознайомлення зі специфікою архівної роботи. За час проходження практики студентам вдалось оволодіти навичками раціонального пошуку, відбору, аналітичної і синтетичної критики архівних документів і матеріалів, методикою їх використання у науково-дослідній, навчально-виховній та іншій роботі за професійною спрямованістю. Окрім цього практика дала можливість на прикладі діяльності Держархіву Івано-Франківської обл. ознайомитися з організацією праці архівних установ в Україні, напрямками та формами їх роботи щодо комплектування, обробки, систематизації, обліку, зберігання та використання архівних документів.

Студенти мали змогу попрацювати в різних відділах архівної установи і ознайомитися зі специфікою роботи кожного з них, а, крім цього, – сформувати навички індивідуальної та групової праці. Водночас вдалось поглибити отримані теоретичні знання, що стосуються найважливіших законодавчих актів у галузі архівної справи, закономірностей, принципів, методів та форм роботи архівних установ.

Практика залишила у студентів лише позитивні враження, адже дала змогу дещо більше дізнатись про роботу архівних установ, які є потенційним місцем роботи для історика.