Об’єднані проти корупції

    Сьогодні у Прикарпатському національному університеті з лекцією «Як Україна бореться з корупцією» виступив заступник голови Національного агентства з питань запобігання корупції Артем Ситник.

«Сьогодні ви маєте дуже добру нагоду поспілкуватися з людиною, яка була і залишається біля витоків формування всіх інституційних основ боротьби проти корупції. Артем Ситник – заступник голови Національного агентства з питань запобігання корупції і перший директор Національного антикорупційного бюро України. Дуже важливо зараз говорити про новітні тенденції, які відбуваються в українському суспільстві, зокрема це стосується економічної сфери», – звернувся перед початком лекції до студентів економістів, юристів, політологів, міжнародників та управлінців ректор Прикарпатського національного університету Ігор Цепенда.

«В цьому році Україна відзначатиме 10-річчя прийняття антикорупційного законодавства, яке багато експертів вважає одним з найкращих у світі. Над ним працювали представники громадянського суспільства та міжнародні експерти. Воно заклало фундамент для створення антикорупційної інфраструктури нашої країни в цілому. Більшість може думати, що НАЗК – це перевірка декларацій. Насправді, це тільки невелика частина нашого функціоналу. НАЗК працює з усіма уповноваженими органами та займається просвітницькою діяльністю. Поки ми не навчимося прибирати корупційні ризики, то корупція буде завжди. Не існує країн, де її немає. Тому нам потрібно активно працювати над цим питанням і все починається з вузів», – розповів заступник голови Національного агентства з питань запобігання корупції Артем Ситник.

    Разом зі студентами він розглянув широкий спектр питань, пов’язаних з антикорупційною політикою, створенням антикорупційних органів, прогресом України в Індексі сприйняття корупції протягом останніх 10 років, антикорупційною експертизою, моніторингом способу життя посадовців оборонної сфери, електронним декларуванням тощо. Артем Ситник поділився власним досвідом у кар’єрі та відповів на запитання студентів. Їх цікавили теми вдосконалення існуючих механізмів виявлення та усунення корупційних проявів, а також нові стратегії та методи боротьби з цим явищем.