Презентовано книжку «Війна і медіа» студентського проєкту «Поміж текстом: журналісти для журналістів»

    Сьогодні, 6 червня, у Прикарпатському національному університеті імеін Василя Стефаника відбулась презентація п’ятого випуску «Війна і медіа» студентського видавничого проєкту «Поміж текстом: журналісти для журналістів». Захід приурочили до професійного свята – Дню журналіста України.

    У книжці вміщено 25 інтерв’ю з фахівцями медіа Прикарпаття та України, які записані студентами 3-го і 1-го курсів спеціальності «Журналістика» факультету філології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. Також додано матеріли журналістів та студентів про війну: цікаві факти, свідчення, роздуми. Видання адресоване викладачам, журналістам, учням і студентам навчальних закладів, а також усім, кого цікавить медіадіяльність.

Вітальним словом відкрив презентаційний захід ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, професор Ігор Цепенда: «Щиро вітаю наше дороге студентство, викладачів, випускників та журналістів! Ідея створення книги є надзвичайно важливою особливо для майбутніх журналістів, які спілкуються із своїми колегами професіоналами та у яких вже чималий досвід. Це дозволяє з одного боку побачити ті проблеми, які виникають та зрозуміти ті виклики, які чекають. Найважливіше, це усвідомлювати те, що ця професія є дуже затребуваною, тому що вона доносить знання та інформацію до суспільства. Тематика цього видання: «Війна і медіа» ще раз підкреслює важливість журналістики у житті українського суспільства і світу. Варто не забувати про тих журналістів, які загинули виконуючи свій обов’язок та робити все для того, щоб нести гідно свою місію. Ця професія водночас вимагає відваги та великої відповідальності за ту інформацію, яка є. Це є добрий проєкт для багатьох освітніх програм, які дозволяють усвідомити свій вибір та поглиблювати свої знання, щоб стати успішним у своїй справі».

    Працюючи над створенням книжки, студенти навчаються працювати у команді, а також писати, формувати, редагувати та укладати свої матеріали. Авторкою ідеї проєкту і упорядницею є старша викладачка кафедри журналістики Галина Пристай. Відповідальна за випуск – професорка кафедри журналістики Ганна Марчук. Укладачки, коректори – студентка 3 курсу спеціальності журналістика Ольга Бабенко та старший лаборант кафедри журналістики Тетяна Струтинська.

«Цей випуск проєкту «Журналісти для журналістів» відрізняється від попередніх тим, що вийшов у час війни і містить інтерв’ю з працівниками медіа не тільки Прикарпаття, а й цілої України, зокрема, тими, хто працював на окупованих територіях, а також з кореспондентами, які побували в гарячих точках. Це є наша цінна історія, яка зафіксована і буде служити молодим поколінням задля знань, розвитку та реалізації нових звершень», – зазначила керівниця проєкту Галина Пристай.

    Під час презентації також виступили декан факультету філології, професор Роман Голод та професорка кафедри журналістики Ганна Марчук. Вони зауважили, що у таких важких умовах в яких зараз перебуває уся країна, як ніколи потрібно відчувати важливість і значущість професії журналіста. Це сприяє становленню студентів у журналістиці, націлює на розвиток особистості та боротьби на інформаційному фронті.

    Учасники творчої групи під час презентації поділилися своїми думками, набутим досвідом та висловили вдячність керівництву Університету і деканату за підтримку в реалізації проєкту. В свою чергу, колеги-журналісти подякували за дотичність та публікацію їхньої професійної історії у черговому виданню.

    Нагадаємо, студентський видавничий проєкт започаткований 2018 року у рамках навчальних дисциплін «Видавничий менеджмент», «Дизайн видання» та «Видавнича справа» і приурочений до Дня журналіста, який відзначається 6 червня. У проєкті беруть участь студенти 3-го та 5-го курсів спеціальності «Журналістика». Студенти спілкуються з усіма, аби передати досвід поколінь, який знадобиться кожному медійнику в його професійній діяльності, а також щоб допомогти тим, хто ще визначається з професією.

    Станом на 1 січня 2023 р. студентами впродовж чотирьох років (2018–2022 рр.) у межах реалізації проєктної діяльності видано п’ять випусків книжок та зафіксовано 150 інтерв’ю з фахівцями засобів масової інформації Прикарпаття і вихідцями з цього краю. Студенти на практичних заняттях самі впорядковували видання: придумували назви, розділи, дизайн, розшифровували взяті інтерв’ю, писали та редагували журналістські тексти. А ще відвідували видавництва, редакції, друкарні; цікавилися перебігом набору їхніх книжок. Це був неабиякий практичний досвід для студентського творчого колективу.