Участь студентки Наталії Якубів у літній школі Університету Адама Міцкевича м. Познань

    Університет Адама Міцкевича (м. Познань, Республіка Польща) організовує вже 11-ту літню школу для студентів закладів вищої освіти України. Саме ця школа була спрямована на студентів-істориків. Двадцять шість студенток з різних українських університетів були запрошені на програму «Difficult neighborhood – Poles and Ukrainians in the 20th century» («Складне сусідство – Польща та Україна у 20 столітті»).

    Таку можливість отримала і студентка другого курсу спеціальності 014 Середня освіта (Історія) ОР «Бакалавр» Наталія Якубів. Міжнародна літня школа проводилася з 21 по 27 травня 2023 р. проводилась у місті Познань, на базі університету Адама Міцкевича, що входить в трійку найкращих університетів Польщі.

    Учасниці відвідували різноманітні лекції дискусійного характеру на теми історії, політології та міжнародних відносин. Розглядалися такі теми: «Конфлікт чи діалог пам’яті? Про сучасні способи вшанування відзначення річниці операції “Вісла”»; «Проблеми національності в Польщі після Другої світової війни»; «Європейська інтеграція після 1945 року між Європою держав та наднаціональною Європою»; «Членство в Європейському Союзі – можливості та загрози з точки зору Польщі»; «Польсько-українські відносини після 1991 року»; «Гібридна війна новий тип війни»; «Російська дезінформація та її вплив на польсько-українські відносини»; «Складне співіснування – українці та поляки у Другій Речі Посполитій 1919–1939 рр.».

    Окрім цього, українські студенти відвідали центральний корпус та факультет історії у Campus Morasko (Collegium Historicum).

«Вдячна нашому університету і університету Адама Міцкевича за можливість такого обміну досвідом та навчання. Актуальним для нас було розглянути аспекти історичної та політичної освіти у Польщі. Розвиток стосунків між нашою державою і Польщею, і перспективи співпраці наших держав. Також ми побачили сильні сторони польської освіти і відповідно мотивацію до вдосконалення наших університетів.

Приємно зазначити, що організатором даних шкіл є українець – Констянтин Мазур, який власне керується удосконаленням української освіти за рахунок обміну досвідом. За той час, що я провела у Польщі, в мене з’явилося неабияке бажання вдосконалювати наш університет, також, для себе я зрозуміла, що українські університети цілком здатні до конкурентоспроможності з європейськими по деяких мірках.

Пишаюсь тим, що навчаюсь в Прикарпатському, бо університет – це, в першу чергу, люди та їхня енергія, і ті люди та енергія яка є в нашому університеті це той ресурс, що творить українське суспільство і презентує його на міжнародному рівні.

Безумовно, нам є до чого прагнути, головне вірити у свої сили, пишатись та любити своє і бути в русі. Це, мабуть, той основний меседж, що я виділила для себе в Університеті Адама Міцкевича!» – зазначила Наталія Якубів.