Анонс. Презентація книги «Олександр Карпенко – шлях до себе»

    15 квітня 2022 р. у п’ятницю о 12.00 год. у Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника в ауд. 205 (вхід з вул. Чорновола) відбудеться презентація книги «Олександр Карпенко – шлях до себе. До 100-річчя з дня народження».

    Довідково. Олександр Юхимович Карпенко (1921–2013) – видатний український історик, педагог і громадський діяч, доктор історичних наук, професор. Уродженець Чернігівщини, він увійшов в історіографію як дослідник українського національного руху першої половини ХХ ст., зробив визначний внесок у вивчення історії Західно-Української Народної Республіки. О.Ю. Карпенко належав до нечисленної когорти українських радянських вчених, які попри тогочасні партійно-політичні настанови та постулати відстоювали об’єктивні принципи дослідження. Його життєвий і професійний шлях з 1952 р. був тісно пов’язаний з провідними науково-історичними інституціями у м. Львові – Інститутом українознавства імені І. Крип’якевича та Львівським національним університетом імені І. Франка, де він захистив кандидатську і докторську дисертації, став відомим вченим.

    Із 1977 р. О.Ю. Карпенко остаточно пов’язав своє життя з м. Івано-Франківськом, колишнім педагогічним інститутом імені Василя Стефаника, а нині – Прикарпатським національним університетом, де й здобув вчене звання професора (1980 р.), сповна відчув повагу колег та своїх студентів. Протягом переломних у житті країни 1986–1991 рр. очолював у цьому закладі кафедру історії СРСР і УРСР. З проголошенням незалежності України в 1990–2001 рр. О.Ю. Карпенко – професор кафедри історії України, в 1995–2006 рр. перебував на посаді директора, головного наукового співробітника відділу регіональних проблем Інституту національних відносин і політології НАН України та Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника (з 2004 р. – Наукового центру дослідження українського національно-визвольного руху на Факультеті історії, політології і міжнародних відносин Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника та в Інституті політичних і етнонаціональних досліджень імені Івана Кураса НАН України). У 2007–2013 рр. працював головним науковим співробітником цього центру.