Книга про лицарів Визвольних війн одного населеного пункту Прикарпаття

    Нещодавно вийшла у світ цікава історико-краєзнавча книга «Рожнівські Лицарі Визвольних війн» (Косів: Писаний Камінь, 2021. – 204 с.), автором якої є доктор історичних наук, професор, співробітник Навчально-наукового інституту історії, етнології і археології Карпат Петро Сіреджук у співавторстві з краєзнавцем Петром Ґушулом. На базі опрацьованих численних фондів державних і місцевих архівів та бібліотечних установ України (Центральний державний архів вищих органів влади та управління України, Центральний державний історичний архів України (м. Львів), Державний архів Івано-Франківської області) і Республіки Польща (відділ рукописів Національної бібліотеки Польщі), історико-літературних і періодичних видань, спогадів старожилів-рожнівчан здійснена спроба узагальнити вивчення звитяг вояків, уродженців с. Рожнів Рожнівської територіальної громади Косівського району Івано-Франківської обл., – лицарів визвольних війн, які воювали на фронтах Першої світової війни у військових підрозділах Австрійської армії і військових формуваннях Січового Стрілецтва, Української Галицької Армії, Української Повстанської Армії та новітньої російсько-української війни у лавах АТО/ООС.

    Історико-краєзнавче дослідження складається зі вступу, чотирьох розділів («Українські січові стрільці (УСС)»; «Українська Галицька Армія (УГА)»; «Українська Повстанська Армія (УПА)»; «Російсько-Українська війна на Донбасі (АТО – ООС)»), післяслова, додатків, відомостей про авторів видання і респондентів, списків скорочень та використаних джерел і літератури, іменного та географічного покажчиків.

    Книга призначена для учнів, студентів, науковців, а також для широкого кола читачів, які цікавляться історією рідного краю.

    Нагадаємо, впродовж свого життя Петро Сіреджук досліджує антропоніміку, археологію, геральдику, демографію, етнографію, історію, картографію, сфрагістику, топоніміку та фольклористику Галичини.

    Студенти та викладачі щиро вітають Петра Степановича з виходом унікального історико-краєзнавчого видання та зичать реалізації нових творчих наукових задумів.