Умови вступу для пільговиків презентували громадським інституціям учасників АТО

    Стартувала цьогорічна вступна кампанія. Умови вступу та порядок зарахування на навчання у заклади вищої освіти, зокрема, Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника 5 липня 2021 р. обговорили під час зустрічі керівництво Університету та представники громадських інституцій учасників АТО. Саме останні ініціювали такий захід оскільки, як серед дітей учасників АТО, так і серед самих наших воїнів-захисників, є чимало охочих вступати до Прикарпатського університету.

    У робочій зустрічі взяли участь ректор Університету, голова приймальної комісії Ігор Цепенда, проректорка з науково-педагогічної роботи Університету, заступниця голови приймальної комісії Галина Михайлишин, відповідальний секретар приймальної комісії Едуард Лапковський та його заступник Іван Івасюк, провідний юристконсульт юридичного відділу Університету Андрій Мацків, представник Міністерства у справах ветеранів в Івано-Франківській області Володимир Варкалець, голова Івано-Франківської обласної асоціації учасників та ветеранів АТО Мирослав Кріль, керівник Всеукраїнської громадської організації «Добровольчий український корпус» Віталій Мартинов та представники сімей учасників бойових дій в зоні АТО/ООС.

«Ми маємо низку спільних ініціатив з громадськими інституціями учасників АТО, які вже реалізуємо. І сьогоднішня зустріч, на якій ми порушуємо актуальні проблемні питання, є також важливою. З одного боку, ми маємо потужний кадровий потенціал в особі ветеранів АТО, котрі мають досвід, а саме головне – прагнення розбудови нашої держави і на цьому етапі є питання освіти. Друге питання – це питання надання також певних пільг дітям, особливо тих наших героїв, які загинули. Тому, ми сьогодні проаналізуємо законодавчу базу, яка є на сьогоднішній день в Україні, яка дозволяє використовувати ті чи інші пільги. Також поінформуємо про внутрішні положення, які має Прикарпатський університет щодо підтримки в першу чергу дітей ветеранів АТО в плані переведення їх на державну форму навчання коли вони навчаються в університеті по контракту», – зазначив ректор, розпочинаючи зустріч.

    Відповідальний секретар приймальної комісії Едуард Лапковський провів для присутніх Презентацію, в ході якої звернув увагу на основні документи, які регулюють хід вступної кампанії – «Умови прийому на навчання для здобуття вищої освіти у 2021 році», затверджені Мін’юстом України та «Правила прийому до ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника» у 2021 році»», затверджені вченою радою Університету. Він детальніше зупинився на спеціальних умовах участі осіб пільгових категорій у конкурсному відборі на навчання в Університеті, умовах вступу на магістратуру, порядку зарахування на місця державного або регіонального замовлення, переведення під час навчання на контракті на вакантні місця державного (регіонального) замовлення.

    У ході зустрічі працівники приймальної комісії Університету та юристконсульт відповіли на запитання представників громадських інституцій учасників АТО.

    Під час розмови йшлося і про низку законодавчих ініціатив з боку громадських інституцій учасників АТО загальнодержавного рівня, які б створили основу для здобуття учасниками АТО/ООС вищої освіти. Зокрема, організацію підготовчих курсів на базі закладів вищої освіти для означених категорій абітурієнтів.