Телепередача з нагоди вшанування пам’яті Володимира Грабовецького

14 грудня 2020 р. завідувач кафедри історії України і методики викладання історії Ігор Райківський, доценти цієї кафедри Андрій Королько і Олег Єгрешій спільно з головою Івано-Франківської обласної організації Національної спілки краєзнавців України Михайлом Косило взяли участь у телепередачі «Про головне в деталях» обласного телебачення «Галичина». Тема розмови – «Академік Володимир Грабовецький – засновник Прикарпатської історичної школи». Проведення телевізійної передачі відбулося з нагоди п’ятої річниці смерті Володимира Грабвоецького (1928–2015) та увічнення його пам’яті через організовану на Факультеті історії, політології і міжнародних відносин та в Івано-Франківському обласному державному центрі туризму і краєзнавства учнівської молоді Всеукраїнської наукової конференції «Треті Грабовецькі історичні читання» (4 грудня 2020 р.).

У ході передачі розглядалися такі питання: в чому унікальність постаті вченого; Володимир Грабовецький як людина – його походження, дитинство, юність, навчання в роки Другої світової війни, навчання у Львівському університеті в умовах повоєнної відбудови країни; початок наукової кар’єри вченого; чому професор Володимир Грабовецький переїхав у 1975 р. до м. Івано-Франківська, помінявши галицьку метрополію на провінційний ще тоді Франківськ; Володимир Грабовецький – репрезентант на Прикарпатті наукової школи Антоновича-Грушевського-Крип’якевича, учнем якого він і був; Володимир Грабовецький на тлі радянської епохи, його наукова праця в умовах тоталітарної дійсності; вклад вченого у створення першої в Україні кафедри історії України (1990 р.); внесок Володимира Грабовецького у розбудову Всеукраїнської (Національної) спілки краєзнавців і Українського товариства охорони пам’яток історії та культури; карби вченого у літописанні малих батьківщин рідного краю; цікаві повсякденні і гумористичні епізоди, пов’язані з життям і діяльністю вченого.

Детальніше тема розмови – «Академік Володимир Грабовецький – засновник Прикарпатської історичної школи» телепередачі «Про головне в деталях» обласного телебачення «Галичина» за посиланням: https://www.facebook.com/galtv.if.ua/videos/445515520177916