Відкриття меморіальної дошки Олександру Карпенку

У п’ятницю, 1 листопада 2019 р., в м. Івано-Франківську відкрили пам’ятну дошку відомому вченому, професору, засновнику наукової школи дослідження історії ЗУНР Олександру Карпенку (1921–2013). Її встановили на фасаді будинку, який знаходиться на вулиці Бельверській, 42. Саме тут свого часу жив Олександр Юхимович Карпенко.

Перед відкриттям присутні виконали державний гімн. Відтак священик освятив дошку.

Завідувач кафедри всесвітньої історії доктор історичних наук, професор Олег Жарноклеєв зауважив, що О. Карпенко був одним з найкращих істориків України: «Це був один із найкращих феноменів України, хоча він народився на Сході країни, але він дуже-дуже полюбив Західну частину України. Це була унікальна особистість. Такі люди назавжди у нашому серці. Він робив великий акцент на наукову літературу, статті, а також звертав увагу на українську мову», – зауважив учень О. Карпенка.

Секретар Івано-Франківської міської ради Віктор Синишин зазначив, що дошку вирішили відкрити саме 1 листопада, у 101 річницю проголошення ЗУНР, адже О. Карпенко вважався чи не найголовнішим дослідником вивчення української державності на західноукраїнських землях сторічної давнини.

«Проголошенню ЗУНР передував важкий шлях. Наші родичі поклали своє життя, аби ми могли жити у вільній Україні та розмовляти українською. Потрібно пам’ятати про це, – акцентував В. Синишин.

Довідково: З 1977 року Карпенко працював професором Івано-Франківського педагогічного інституту. З 1990 до 2001 рр. – професор кафедри історії України Прикарпатського університету імені Василя Стефаника.

У 1995–2006 рр. О. Карпенко перебував на посаді директора, головного наукового співробітника Відділу регіональних проблем Прикарпатського університету імені Василя Стефаника та Інституту політичних і етнонаціональних досліджень імені Івана Кураса НАН України (з 2004 р. – Наукового центру дослідження українського національно-визвольного руху Інституту історії і політології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника та Інституту політичних і етнонаціональних досліджень імені Івана Кураса НАН України). З 2007 р. працював головним науковим співробітником, був членом редакційної ради наукового і культурно-просвітнього краєзнавчого часопису «Галичина» та редакційної колегії «Вісника Прикарпатського університету. Серія «Історія”»

Основна сфера наукових інтересів Олександра Карпенка – історія Західно-Української Народної Республіки, селянський рух в Західній Україні і Польщі в роки світової економічної кризи 1929–1933 рр., новітня історія України. Його працелюбність та самовідданість історичній науці була безмежною. Він відчував власне покликання закласти початок встановлення історичної справедливості Українського державотворення.

Олександр Карпенко став засновником вітчизняної наукової школи дослідження Західно-Української Народної Республіки. Був керівником авторського колективу першої в вітчизняній науці комплексної історії ЗУНР, упорядником багатотомної збірки документів, присвяченій цьому феномену національної історії.

Помер Олександр Карпенко у вже рідному для нього м. Івано-Франківську 14 квітня 2013 р.

  • Відкриття меморіальної дошки Олександру Карпенку