Круглий стіл, приурочений 30-річчю Народного Руху України за перебудову

1 листопада 2019 р. у стінах Факультету історії, політології і міжнародних відносин відбувся круглий стіл, присвячений 30-ти річчю Народного Руху України за перебудову та діяльності його осередків на Прикарпатті. На заході були присутні студенти групи СОІ-41 та ІА-41. Модератором заходу виступив завідувач кафедри історії України і методики викладання історії Ігор Райківський. Розпочав круглий стіл доцент кафедри історії України і методики викладання історії Степан Кобута, який охарактеризував основні етапи діяльності Народного Руху України за перебудову від часу появи і до проголошення незалежності України (1989–1991). Він зазначив: «… Рух – це суспільне явище, що призвело до влади людей, які хотіли незалежності». Доповідь С. Кобути доповнила доцент кафедри історіографії та джерелознавства Надія Кіндрачук, яка зосередилася увагу на характеристиці практичних кроків українській діаспори щодо надання допомоги Народному Рухові України за перебудову. Дослідниця проблеми відзначила: «… Рух – це грім серед ясного неба… вона призвела до своєрідної «тріщини» – до зламу і падіння Комуністичної партії України…».

На круглому столі виступали запрошені гості: очевидці та ініціатори тих історичних подій, які призвели до проголошення незалежності України. Зокрема, це фундатор культурно-наукового товариства «Рух» у м. Івано-Франківськ Я. Шевчук розповів: про передумови появи «Рух» у назві громадсько-політичної сили, про видавництво газети «Крок» та прапор організації. Я. Шевчук відзначив: «… Назву «Рух» було придумано мною у м. Івано-Франківську. Культурно-наукове товариства «Рух» перетворилося у політичну партію у м. Києві… Ми мали свій прапор, зверху малиновий колір, далі синій та жовтий, хотіли сховати під малиновим. Це вперше організація мала прапор. Видавали газету «Крок», створювали у м. Івано-Франківську, а видавали у м. Вільнюсі (Литва). Газету коштувала на той час 1 руб. Збирали кошти під час різних акцій. За рахунок цього ми існували…».

Один із учасників Гельсінської спілки Р. Гладеш згадував про знайомство з В. Чорноволом, час своєї роботи на радіо «Свобода», про демократичну газету «Галичина»: «… Тут ми весь рух описували». Голова Спілки офіцерів, один із учасників Народного руху України за перебудову І. Гук відзначив: «… Івано-Франківськ був центром народного руху… Ми з Калуша привозили антикомуністичні газети, то люди так їх розкуповували бо хотіли знати всю правду…». Учасник Руху, очільник обласного відділення юстиції В. Ковальчук згадував: «… Нас переслідували та називали екстремістами… Ми ходили по двоє, троє. Були обережними. 14 травня 1989 р. у с. Воскресінці Коломийського району ми підняли прапор. Комуністи були перелякані. Це було перше підняття в Івано-Франківській області прапора».

Отже, Народний Рух України – це рух за незалежність України. Познайомившись та поспілкувавшись з цими людьми, розумієш, як багато вони зробили для того, щоб сьогодні ми жили в суверенній державі. Це люди, які творили історію.

  • Круглий стіл, присвячений 30-річчю Народного Руху України за перебудову