Робочий візит до Німеччини у рамках реалізації проєкту від DAAD

    Протягом 11–18 березня завідувач кафедри біохімії та біотехнології, професор Марія Байляк перебувала з робочим візитом у Інституті фізіології Тюбінгенського університету (м. Тюбінген, Німеччина). Візит був здійснений як частина проєкту «Поглиблений міжуніверситетський блок з наук про життя для українських студентів-біологів» («Advanced inter-university life science block for Ukrainian biology students»), що реалізується за програмою «Цифрова Україна: забезпечення академічного успіху у період кризи (2024)».

    Ця програма ініційована та фінансується Німецькою службою академічних обмінів (DAAD, Deutscher Akademischer Austauschdienst). Керівником проєкту є директор Інституту фізіології Тюбінгенського університету, професорка Ольга Гаращук, а команда викладачів кафедри біохімії та біотехнології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника забезпечує організаційну складову з реалізації проєкту в Україні.

    Загалом, проєкт спрямований на створення й проведення онлайн-курсів для українських студентів та аспірантів біологічних спеціальностей. Це вже третій рік співпраці кафедри біохімії та біотехнології з Тюбінгенським університетом в рамках програм від DAAD й цього року команда партнерів вирішила перейти на новий рівень і не обмежуватися проведенням лише онлайн-курсів (див. детальніше на сайті проєкту – http://lifesciencescourse.org/), а й почати створювати власні навчальні відео для самостійного опанування матеріалу студентами. Ці матеріали планується оприлюднювати на загальнодоступній платформі https://av.tib.eu/publisher/Projekt__Open_Education_Resources_with_Ukraine_.

    Однак розробка таких ресурсів вимагає чіткого розуміння правового регулювання ліцензування та захисту інтелектуальної власності як у Німеччині, так і в Україні. Професор Марія Байляк відвідала Тюбінгенський університет для вивчення аспектів такого регулювання, консультування з нашими партнерами з університету Ганноверу, які займаються підтримкою платформи av.tib.eu, де будуть розміщуватися навчальні відео, та підготовкою навчального семінару для інших учасників нашої команди.

    Це дозволить створювати відео не тільки у відповідності до норм захисту авторського права, а й краще підлаштовувати його під рівень студентів та програми курсів в різних університетах, щоб використовувати не тільки під час онлайн- курсів, а й як частину класичних занять.

    Також у рамках проєкту з 11 березня розпочалось тримісячне наукове стажування аспіранток кафедри біохімії та біотехнології Мирослави Ватащук і Вікторії Гурзи на кафедрі нейрофізіології Інституту фізіології Тюбінгенського університету на запрошення директорки інституту, професорки Ольги Гаращук. Під час стажування аспірантки виконають частину експериментальних досліджень, які пов’язані з їхніми дисертаційними роботами, а саме проведуть визначення впливу калорійного обмеження на показники про-/антиоксидантного статусу й енергетичного обміну у мишачій моделі хвороби Альцгеймера.