У Варшавському університеті відбулося прощання з професором Пьотрем Венгленським та подякували ПНУ за кондоленцію

    1 лютого 2024 р. у Варшавському університеті відбулось урочисте прощання з професором Пьотром Венгленським – видатним вченим, біологом, генетиком, багаторічним проректором і ректором Варшавського університету, Почесним доктором Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

    Наші колеги з Варшавського університету були дуже зворушені отриманою від Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Кондоленцією у зв’язку із смертю професора та дружньою підтримкою від українських партнерів у сумний для них час.

    Професор Пьотр Венгленський народився 29 червня 1939 р. в Свідніках. Закінчив факультет біології та наук про землю Варшавського університету у 1961 р.

    У 1965 р. отримав ступінь доктора наук, а потім – у 1974  р. – хабілітованого доктора.

    У 1982 р. він отримав вчене звання професора в галузі біологічних наук, а через сім років став професором.

    У Варшавському університеті він працював директором Інституту генетики та біотехнології, заступником директора Інституту ботаніки та проректором.

    З 1999 по 2005 рік був ректором цього університету. Працював також в Інституті біохімії та біофізики Польської академії наук. Був членом Варшавського наукового товариства та дійсним членом Польської академії наук. Опублікував низку наукових праць, переважно в галузі генетики. Він був палким прихильником просвіти суспільства, наприклад, щодо ГМО чи вакцин.

    19 січня 2024 р. його земний шлях зупинився. Ми ще раз надсилаємо наші слова підтримки та співчуття.

    Вічна пам’ять!