Доповідь на навчально-методичному семінарі для кураторів академічних груп

    28 вересня 2023 р. відбулося розширене заняття навчально-методичного семінару з кураторами 1–3-х курсів, заступниками з виховної роботи усіх структурних підрозділів університету та аспірантами університету. Модераторами виступили завідуюча навчально-виробничої лабораторії виховної та психолого-педагогічної роботи, к. пс. наук, доц. Лілія Миколаївна Романкова та керівник семінару, методист вищої категорії, к. пс. наук, доц. Зоя Володимирівна Юрченко. Захід відбувся в онлайн-форматі на тему «Взаємодія лабораторії з навчальними підрозділами: стартові позиції 2023/2024 навчального року».

    Під час семінару Лілія Романкова представила до розгляду доповідь на тему «Комплексний план виховної та психолого-педагогічної роботи на 2023/2024 навчальний рік як основа ефективної співпраці лабораторії та навчальних підрозділів за умов воєнного стану», а також програму з організації запобігання і протидії насильству (в тому числі булінгу) в освітній громаді університету на 2023/2024 н. р. У свою чергу, Зоя Юрченко презентувала проєкт Комплексно-цільової програми національно-патріотичного виховання в освітній діяльності Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника на 2023/2024 навчальний рік.

    Запрошеним учасником семінару був старший викладач кафедри історії України і методики викладання історії Богдан Паска, який виступив із доповіддю на тему «Викладачі та студенти факультету історії, політології і міжнародних відносин Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника у боротьбі за незалежність та територіальну цілісність України». Під час виступу Б. Паска акцентував увагу на різних поколіннях учасників українського національно-визвольного руху серед викладачів та студентів Університету – від представників руху спротиву радянському режиму в 1950-х – 1960-х рр. до сучасних воїнів ЗСУ, які боронять нашу державу від російської агресії.

    Учасники семінару отримали вичерпну інформацію про гурток викладачів Івано-Франківського педагогічного інституту середини 1960-х рр., який очолювали історики Валентин Мороз та Петро Арсенич. Було подано відомості про студентів та випускників Факультету історії, політології і міжнародних відносин, які загинули під час оборони територіальної цілісності нашої батьківщини в 2022–2023 рр. у східних та південних областях. Також проаналізовано процеси вшанування пам’яті загиблих Героїв, які відбуваються на рівні Факультету.

    Доповідь Б. Паски викликала чималий інтерес та схвалення серед аудиторії семінару. На завершення семінару кураторам академічних груп та заступникам із виховної роботи структурних підрозділів було рекомендовано посилити національно-патріотичне виховання студентської молоді шляхом її активного залучення до вшанування пам’яті борців за незалежність України.