Враження студенток спеціальності 014 Середня освіта (Історія) ОР «Бакалавр» про навчання в Літній школі у Словенії

    Студентки уже нині третього курсу спеціальності 014.03 Середня освіта (Історія) ОР «Бакалавр» Марина Блищук і Наталія Якубів мали нагоду стати учасницями першої літньої школи REGINNA 4.0. «Deep Tech training with impact on entrepreneurship and innovation», яка відбувалася на базі університету міста Нова Гориця (Словенія) з 3 до 14 липня 2023 р.

    Літня школа організована в рамках консорціуму REGINNA 4.0, який об’єднує партнерів із галузей науки, бізнесу та державних органів для підготовки молодих талантів у сферах нанотехнологій та Індустрії 4.0. Це школа нового покоління, в організації якої об’єдналися чотири університети з Іспанії, Італії, Словенії та України. Зустрілися студенти та викладачі з різних європейських країн та об’єдналися в англомовному середовищі для розв’язання цікавих проблем різновекторної тематики літньої школи: починаючи від нанотехнологій до бізнес адміністрування, від штучного інтелекту та 3D моделювання та завершуючи реалізацією стартап ідей.

«Для мене REGINNA 4.0 стала відкриттям в усіх сенсах цього слова. Спочатку виникало питання: «для чого історикиням Літня школа про штучний інтелект і нанотехнології?». Я не розуміла самої суті школи, але сенс набагато глибший ніж просто назва школи. 4.0 – це нове покоління, що приходить зараз. Сьогодні вже не можливо уявити цивілізаційний розвиток освіти без технологічного прогресу, нанотехнологій та штучного інтелекту, а дана школа якраз привідкриває можливості реалізувати себе в сучасних умовах світової спільноти, застосовуючи елементи професійного і освітнього зростання у розрізі нового витка розвитку людства.

Власне, спектр можливостей нашої професії не може обмежуватися лише тими знаннями, що дає університет. Сучасний світ жадає ритму, він інформаційно невгамовний і поняття освіти протягом життя це вже не забаганка, а пряма вимога нового покоління. Не можна зупинятися лише в одній сфері, і REGINNA дала можливість побачити, як можна поєднувати різні професійні навички, отримуючи при цьому унікальний продукт.

Своєрідним випробуванням для нас було й те, що більшість учасників Літньої школи були здобувачами освіти технічних спеціальностей, але це додавало різнобічності спільній праці, і нам, як майбутнім вчителям, було цікаво пов’язувати своєрідні міжпредметні зв’язки.

Відчуваю не аби-яку гордість за те, що серед співучасників школи був наш університет. Завершуючи другий курс я вже розумію скільки можливостей дає наш університет. Пишаюсь!» – зазначає Наталія Якубів.

    У свою чергу, Марина Блищук зауважила:

«Літня школа REGINNA 4.0, яка була присвячена темі новітніх технологій, стала для мене своєрідним викликом, тому що дана тема не є добре вивченою мною. Все навчання відбувалося англійською мовою, що дозволило удосконалити свої знання.

Це була чудова можливість покращити свої знання з економіки та пройти шлях від ідеї до створення стартапу з використанням новітніх технологій на практиці.

Не менш важливою перевагою літньої школи було й те, що її учасниками були студенти та лектори з різних європейських країн, зокрема, Польщі, Італії, Чорногорії, що в кінцевому результаті дозволило ефективніше працювати над ідеєю наших власних стартапів. Літня школа була чудовою нагодою розширити свої горизонти та отримати нові знання з непрофільних дисциплін».

    Після успішного складання іспиту Марина Блищук і Наталія Якубів отримали сертифікат європейського зразка, еквівалентний 3 кредитам ЄКТС.

    Літня школа надала унікальну можливість обміну знаннями та досвідом, сприяючи створенню міжнародних партнерств у галузі науки, технологій та інновацій.