У найпрестижнішій грантовій програмі HORIZON наш університет залучений до цифрового розвитку дослідницького простору ЄС

    Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника – переможець грантового проєкту програми Горизонт Європа (Horizon Europe Framework Programme (HORIZON)!

    Це найпрестижніша грантова програма, де перемагають не просто ідеї, а розробки, які мають практичне значення, часто і готові прототипи. Горизонт Європа – це ключова програма ЄС з фінансування досліджень та інновацій із бюджетом 95,5 млрд євро.

    Проєкт «Розширення можливостей EDUC для інклюзивного розвитку Європейського дослідницького простору» (EDUC-WIDE), який здобув перемогу у конкурсі, отримає фінансову підтримку ЄС у розмірі 3,5 млн євро.

    Вітаємо колектив науковців ПНУ на чолі з координатором проєкту ректором Університету Ігорем Цепендою з перемогою у програмі Horizon!

    Ця перемога – ще одне свідчення впевненої, системної та завзятої співпраці Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника з провідними університетами Європи. Ми будуємо краще майбутнє для молодих поколінь. Ми послідовно виконуємо стратегічне завдання української науки – долучення до Європейського дослідницького простору.

    Тривалість проєкту – 36 місяців.

    До складу консорціуму проєкту разом з Прикарпатським національним університетом імені Василя Стефаника увійшли провідні університети Європи:

    Університет імені Масарика (Чехія), Університет Потсдама (Німеччина), Університет Південно-Східної Норвегії (Норвегія), Університет Кальярі (Італія), Університет Хауме I (Іспанія), Університет Париж Нантер (Франція), Університет Ренна (Франція), Університет Печ (Угорщина).

    Проєкт підтримано в межах участі нашого Університету в консорціумі EDUC.

    EDUC – це альянс цифрових університетів. Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника увійшов до EDUC у 2022 р. Реалізація проєкту EDUC-WIDE сприятиме розвитку цифрових університетів в контексті формування цифрової платформи Open Science (відкрита наука); удосконаленню оцінки наукових досліджень; створення е-платформи для побудови кар’єри у сфері інновацій.

    Метою проєкту EDUC-WIDE є зміцнення спільноти консорціуму шляхом зменшення відмінностей між її членами з держав-членів ЄС «старої» та «нової» Європи, а також підтримка України в її важкій боротьбі за свободу та процвітання шляхом співпраці з Європейським дослідницьким простором через EDUC.

    EDUC-WIDE сприятиме вдосконаленню науково-дослідницької культури учасників проєкту шляхом:

    – поширення принципів відкритої науки (OS) як у культуру досліджень та інновацій, так і у мислення дослідників EDUC;

    – реформування оцінки досліджень з метою визнання різноманітності та максимізації якості та впливу досліджень;

    – відкриття різноманітних кар’єрних шляхів для дослідників та зменшення міжгалузевих бар’єрів;

    – підтримки обміну дослідниками та їхніми ідеями, створенню нових науково-дослідницьких напрямків, що сприяють зеленому та цифровому переходу в Європі, Місії проти раку та Цілям розвитку ООН.

    Нагадаємо, Horizon Europe має 5 основних місій:

    1) Адаптація до зміни клімату, включаючи трансформацію суспільства;

    2) Рак;

    3) Здорові океани, моря, прибережні та внутрішні води;

    4) Кліматично нейтральні та розумні міста;

    5) Здоровий грунт та харчування.