Круглий стіл «Лев Бачинський – громадсько-політичний діяч України»

    14 липня 2022 р. у с. Серафинці Городенківської територіальної громади Коломийського району Івано-Франківської обл. за участю викладачів та аспірантів кафедри історії України і методики викладання історії відбулися урочисті заходи з нагоди 150-річчя від дня народження видатного українського громадсько-політичного і державного діяча, адвоката Лева Васильовича Бачинського (1872–1930). Уродженець цього мальовничого покутського села Л. Бачинський належить до числа найбільш знакових постатей західноукраїнської інтелігенції кінця ХІХ – першої третини ХХ ст. Політик був провідним лідером радикального руху Східної Галичини, мав високий авторитет та визнання у середовищі українського населення, чиї інтереси представляв в австрійському Рейхсраті (1907–1918 рр.) та польському сеймі (1928–1930 рр.). У своїй політичній діяльності Лев Бачинський активно відстоював ідею об’єднання всіх українських земель та виступив у 1919 р. одним із творців соборності України.

    Урочисті заходи розпочалися з поминальної панахиди біля підніжжя пам’ятника Леву Бачинському. У спільній молитві присутні схилили голови перед пам’яттю усіх українських героїв, які боролися за Суверенітет та Незалежність України, за Героїв сьогоднішньої російсько-української війни з московською ордою.

    На цьому заході відбулося нагородження грамотами міського голови м. Городенки Богдана Кобилянського науковців за активну співпрацю з популяризації історії України, розвитку краєзнавства та вивчення історії населених пунктів громади. Зокрема, двома грамотами були нагороджені колектив кафедри історії України і методики викладання історії та особисто її завідувач проф. І.Я. Райківський за активну співпрацю з популяризації історії України, розвитку краєзнавства та вивчення історії населених пунктів Городенківської територіальної громади.

    Після урочистого віча відбулося засідання Всеукраїнського Круглого столу з міжнародною участю на тему: «Лев Бачинський – громадсько-політичний діяч України» за участю науковців Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка, інших закладів вищої освіти України, краєзнавців, родини Лева Бачинського із України та далекого зарубіжжя.

    Співорганізаторами Круглого столу виступили: Управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської обласної військово-цивільної адміністрації, кафедра історії України і методики викладання історії Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника та Центр культури і мистецтв Городенківської міської ради.

    Відкрили Круглий стіл та вітали учасників керівництво області і місцевої лади та нащадки Лева Бачинського – внук Лев Бачинський (м. Ричмонд, штат Вірджинія, США), внучка Таїса Ружицька (м. Торонто, Канада), правнучка Наталія Кларк (м. Ричмонд, штат Вірджинія, США), родич Дмитро Бачинський (м. Миколаїв, Україна).

    Модераторами Круглого столу були доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри історії України і методики викладання історії Ігор Райківський та кандидат історичних наук, заступник директора Центру культури і мистецтв Городенківської міської ради Ярослав Левкун.

    Під час Круглого столу тривали гострі, але плідні дискусії, основні аргументи яких стали основою для вироблення спільного рішення наукового засідання, про неабияку важливість узагальнення джерелознавчих та історіографічних здобутків з вивчення неординарної постаті Лева Бачинського в українській національній історії, Покуття та рідного краю.

    Закриваючи зібрання, її господарі відзначили високий науковий рівень доповідей учасників, полемічність їхніх виступів, що сприяє розвитку досліджень з історії України та рідного краю, їх використання у роботі з підростаючим поколінням у закладах освіти, налагодженню наукової комунікації та обміну власними науковими здобутками. За підсумками Круглого столу планується видання збірника матеріалів.