Участь Ігоря Гурака у міжнародному вебінарі «Стратегічне партнерство Польщі та України в контексті війни Росії в Україні»

    6 квітня 2022 р. з ініціативи керівництва Інституту Центральної Європи та факультету політології та журналістики Університету Марії Кюрі-Склодовської у м. Любліні (Республіка Польща) відбувся міжнародний науковий вебінар на тему «Стратегічне партнерство Польщі та України в контексті війни Росії в Україні». З української сторони у заході взяли участь науковці Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, Ужгородського національного університету, Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.

    Наш університет в рамках вебінару представляв доцент кафедри міжнародних відносин Ігор Гурак. В рамках секції «Війна Росії в Україні як спроба верифікації стратегічного партнерства Польщі та України» викладач кафедри міжнародних відносин акцентував увагу на місці польської держави у зовнішній політиці України у переломні періоди нашої сучасної історії. Зокрема, він зазначив, що в ході Помаранчевої революції, Революції гідності польське керівництво та пересічні громадяни Республіки Польща надавали вагому практичну підтримку нашій державі. Далі доповідач звернув увагу, що подібну ситуацію ми спостерігаємо з початку 2022 р. Так, починаючи з січня, в контексті погіршення безпекової ситуації навколо України можна відстежити поглиблення співпраці між офіційними Києвом та Варшавою. Це мало своїм результатами масштабну та різнопланову допомогу зі сторони Польщі як для українців, які змушені були виїхати за межі нашої держави, так і для тих хто залишився, щоб чинити опір російській агресії. Доцент Ігор Гурак також відзначив, що польські експерти та політики традиційно критично оцінювали зовнішню політику очільників Кремля, особливо щодо країн так званого «близького зарубіжжя». Це викликало не тільки звинувачення у русофобстві зі сторони Росії, але і негативні коментарі з боку провідних західноєвропейських лідерів. В кінцевому підсумку, широкомасштабна російська агресія проти України продемонструвала, що власне саме польські оцінки були цілком адекватні та абсолютно виправдані.