Відбулася чергова Вчена рада Університету

    28 вересня 2021 р. в Університеті відбулося чергове засідання Вченої ради. За умов карантину воно проходило за змішаним форматом – персональний склад колегіального органу був присутній офлайн, а всі інші представники професорсько-викладацького складу мали можливість долучитися онлайн.

    Ректор університету, професор Ігор Цепенда розпочав засідання з урочистого моменту нагородження. Дипломи докторів наук отримали доцентка кафедри педагогіки початкової освіти педагогічного факультету, завідувачка творчої навчально-наукової лабораторії Міжнародного проєкту «Гірська школа Українських Карпат» Інна Червінська, доцентка кафедри народних інструментів і музичного фольклору Навчально-наукового інституту мистецтв Ольга Фабрика-Процька та доцент кафедри математичного і функціонального аналізу факультету математики та інформатики Тарас Василишин. Також з нагоди відзначення Всесвітнього дня туризму та за значний внесок у розвиток краєзнавчого руху, збереження національної історико-культурної спадщини найвищою персональною відзнакою Національної спілки краєзнавців України – присвоєнням звання «Почесний краєзнавець України» – нагородили доктора історичних наук, професора кафедри готельно-ресторанної та курортної справи факультету туризму Володимира Клапчука.

    Під час роботи засідання Вченої ради було розглянуто низку питань, зокрема, щодо освітньої та наукової діяльності Університету. Про організацію вільного вибору навчальних дисциплін здобувачами вищої освіти доповів проректор з науково-педагогічної роботи, професор Сергій Шарин. Він зазначив, що в Університеті незабаром запустять функціонали реєстрації кафедрами дисциплін у каталозі вибіркових дисциплін та вибору студентами дисциплін у каталозі вибіркових дисциплін. Відповідно завідувачі кафедр мають забезпечити щорічне оновлення каталогу вибіркових дисциплін, які пропонує кафедра на наступний навчальний рік, включаючи оновлення силабусів, html-покликань на них, використовуючи відповідний функціонал в електронній системі webportal.pnu.edu.ua. Щодо роботи з останнім, то фахівці Університету підготують для здобувачів освіти серію відеоінструкцій як користуватися новим функціоналом.

    Учасників засідання також поінформували про підсумки участі студентів Університету у всеукраїнських студентських наукових заходах, творчих фестивалях і конкурсах, спортивних змаганнях в 2020–2021 навчальному році. З відповідною доповіддю виступила начальниця науково-дослідної частини Університету, професорка Ірина Галущак. Вона, зокрема, зазначила, що в минулому навчальному році до організаційних комітетів всеукраїнських і міжнародних конкурсів студентських наукових робіт студентами Університету було направлено 68 наукових робіт. У ІІ-му турі всеукраїнських конкурсів студентських наукових робіт з різних галузей знань і спеціальностей у 2020–2021 навч. році наші студенти здобули 31 диплом, з яких І ступеня –2, ІІ-го – 16 та ІІІ-го – 13. Також студенти Навчально-наукового інституту мистецтв стали переможцями 7-ми міжнародних творчих конкурсів, 7 всеукраїнських конкурсів та отримали 2 гран-прі, 5 дипломів І-го ступеня, 4 дипломи – ІІ та 1 диплом ІІІ-го ступеня.

    Що стосується спортивних змагань, то студенти Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника взяли участь у 20-ти різних змаганнях міжнародного та всеукраїнського рівнів. До скарбниці спортивних перемог Університету вони принесли 12 золотих, 10 срібних та 2 бронзові медалі. Студенти університету брали активну участь в низці інших міжнародних та всеукраїнських конкурсах, зокрема, конкурсі Завтра.UA, Х ювілейному конкурсі есеїв «Мій Франко», конкурсах стартапів та «Підприємницький університет».

    Відрадно зазначити вагомі наукові успіхи наших майбутніх біохіміків, які стали співавторами наукових статей у міжнародних журналах та переможцями міжнародних грантових програми академічного обміну.

   Ректор Університету, професор Ігор Цепенда у контексті даного питання звернув увагу на активізацію роботи кафедр в плані широкого залучення студентів до участі в різного роду конкурсах та спортивних змаганнях.

У ході засідання Вченої ради присутні також заслухали питання, зокрема, про створення разових спеціалізованих вчених рад для захисту докторів філософії, про роботу докторантів і аспірантів, обговорили та затвердили теми дисертаційних досліджень науковців Університету та призначення їх наукових консультантів, рекомендації до друку наукової та навчально-методичної літератури. Також прийняли рішення про введення в штатний розпис Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника посади голови студентського сенату.

    Під час засідання члени колегіального органу, відповідно до Положення про звання «Почесний професор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника», враховуючи значний внесок у розвиток освіти, багаторічну науково-педагогічну та громадську діяльність, прийняли рішення про присвоєння звання почесного професора Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника доктору біологічних наук, професору, завідувачу кафедри біохімії та біотехнології факультету природничих наук Університету Володимиру Лущаку.

    На завершення засідання Вченої ради у різному, зокрема, йшлося про стан виконання університетського наказу №579 від 22.09.2021 «Про посилення заходів щодо запобігання розповсюдження в Університеті гострої респіраторної хвороби COVID-2019» та здійснення в структурних підрозділах закладу вищої освіти постійного моніторингу стану вакцинації науково-педагогічних, педагогічних та інших працівників для подальшого прийняття рішення щодо форми проведення освітнього процесу.