Науковець Університету Юрій Плекан презентував своє дослідження

Науковець нашого Університету, кандидат історичних наук, доцент, директор Коломийського навчально-наукового інституту ПНУ Юрій Плекан презентував своє дослідження – «Нариси з історії москвофільства на Галичині (середина ХІХ – початок ХХ століть)». Модераторами онлайн-заходу виступили завідувач кафедри філології Микола Васильчук та літературна редакторка книги, доцентка кафедри філології Ольга Русакова.

У виданні, на основі аналізу джерел та літератури, автором простежуються процеси зародження, становлення та трансформації мовного «старорусинства» в новітнє політичне москвофільство на теренах австрійської Галичини і на Покутті в середині ХІХ ст. та на початку ХХ ст.

«Період 1870–1880-х рр. був періодом ідейних пошуків та боротьби в середовищі галицьких русинів-українців. Остаточно сформувалися теоретично-практичні доктрини народовського та москвофільського рухів, а до політичної діяльності та полеміки залучаються все ширші версти галицького українського населення та селянства. Москвофільство, як культурно-політичний рух українців Галичини і Буковини після перепетій та виру першої світової війни, зазнало краху та було остаточно дискредитовано», – звернув увагу учасників заходу Юрій Плекан.

У ході онлайн-презентації рецензенти дослідження Олександр Добржанський, доктор історичних наук, професор Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича та Іван Монолатій, доктор політичних наук, професор кафедри політології Факультету історії, політології і міжнародних відносин Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника наголосили на важливості досліджуваної теми. Нариси Юрія Плекана є певною спробою узагальнити комплекс фактів і явищ, які визначали шляхи розвитку та трансформації старорусинства або галицького рутенства в умовах польсько-українського протистояння після подій весни народів.

«Знаменно, що в день народження Тараса Шевченка ми згадуємо про давні москвофільські «рухи». Вони мали виразну антиукраїнську, зокрема, й антишевченківську зосередженість. У їхніх часописах неодноразово з’являлися вимоги «заборонити» Шевченка, чинився тиск на Синод Греко-Католицької Церкви про зарахування Великого Кобзаря до «нігілістів та богохульників», – зазначив професор кафедри філології Олександр Солецький.

З виходом книги у світ Юрія Плекана привітали, зокрема, голова «Просвіти» імені Тараса Шевченка м. Коломиї і Коломийщини Василь Глаголюк, директорка Центру досліджень «Покутської трійці» Наталія Мочернюк, науковці Коломийського навчально-наукового інституту Галина Микитюк, Микола Марчук, Євгеній Лепьохін, Галина Волощук.

Професорсько-викладацький склад і студенти Факультету історії, політології і міжнародних відносин вітають Юрія Васильовича Плекана з виходом цікавої монографії і бажають подальшого успіху на ниві вивчення непростих історії України ХІХ – початку ХХ ст.