«Гори говорять» і «Тіні оживають …» Екскурсія студентів-істориків у музеї Галицької Гуцульщини

Уже традиційно, третій рік поспіль, наприкінці весни – на початку літа студенти-історики І курсу вирушають у подорож на терени Галицької Гуцульщини з навчально-пізнавальною і відпочинковою метою. Цього року 1 червня студенти І курсу спеціальності «Історія і археологія» в рамках курсу «Історичне краєзнавство, музеєзнавство» мали можливість відвідати музеї смт. Верховина та с. Криворівня.
Свою подорож активна молодь розпочала із відвідування історико-краєзнавчого музею «Гуцульщина», що знаходиться у смт. Верховині. Протягом екскурсії, вони дізналися про ранні поселення у регіоні, походження назви с. Жаб’є. Окремо слід відзначити те, що опришківський рух був широко поширений у цьому гірському регіоні. Довідалися про Олексу Довбуша, поглянули на його бартку. Також один із студентів, мав можливість взяти участь у дуелі барток. Загалом, на сьогодні відкрито п’ять експозиційно-виставкових залів, які знайомлять відвідувачів із природою, історією, побутом, культурою і мистецтвом Гуцульщини. Також у музеї представлені матеріали про діяльність гуцульських товариств та інших організацій.
Наступний музей, який відвідали студенти – музей гуцульського побуту, етнографії та музичних інструментів Романа Кумлика. Екскурсію проводила дочка засновника музею – Наталя Гузяк. Особливість екскурсії в тому, що вона проводилася на гуцульській говірці. Пані Наталя люб’язно продемонструвала майстерність гри на різних інструментах. До речі, Роман Кумлик був самоучкою, який грав на понад 30 інструментах, а його донька на 15. Зустріч відбулася у приємній домашній атмосфері.

Наступна музейна локація, яку відвідали студенти – хата-музей кінофільму «Тіні забутих предків», який був відкритий у будинку, де проживав головний режисер цього фільму Сергій Параджанов. Екскурсовод розповіла про те як проходили зйомки фільму у селі (зйомки акторів Івана Миколайчука, Лариси Кадочникової, Тетяни Бестаєвої, Спартака Багашвілі та ін.), напружені відносини оператора Юрія Іллєнка із Сергієм Параджановим, місцеве кохання режисера. Також, окремі студенти змогли одягнути автентичний гуцульський одяг і відчути дух тієї епохи.
Наступна локація, за словами студентів була найцікавішою – Музей гуцульської магії. Тут молодь мала можливість дізнатися все про магію наших предків. Екскурсовод розповів про знахарів, мольфарів та мольфарство. Було згадано про карпатського примівника Гоя (Андрій Атаманюк) – мольфара із Шешор, що міг прочитати думки на відстані. Також розповіли про Параску Соколовську, яку у народі прозвали Гадеркою або ж повелителькою змій, бо вміла зі зміями говорити. Могла без будь-якої вакцини заліковувати рани від укусу змій. Був згаданий, нам усім відомий мольфар Михайло Нечай – якого вважають останнім мольфаром Карпат. Також дізналися про цілющі властивості карпатських трав і настоянок, які тут роблять зі змій.
Опісля, всі дружньо відправилися до с. Криворівні – ще однієї перлини Гуцульщини, яку фольклорист Володимир Гнатюк назвав – «Українськими Афінами». Тут студенти відвідали музей Івана Франка та «Хату-Гражду» Параски Харук.
Експозиція першого музею розповідає про перебування у с. Криворівні Івана Франка та інших видатних діячів літератури і мистецтва Михайла Грушевського, Лесі Українки, Михайла Коцюбинського, Гната Хоткевича, висвітлює вшанування пам’яті письменника на ГуцульщиніБуло показано ручні роботи та рукописи Параски Плитки-Горицвіт – гуцульської художниці, письменниці, фотографа.
Останньою зупинкою стала «Хата Гражда» – найвідоміше місце, де знімалися епізоди фільму Сергія Параджанова «Тіні забутих предків», де головну роль зіграв Іван Миколайчук. Хата зберегла автентичний вигляд і оздоблення. Складається з трикамерної хати (хата + сіни (хороми) + хата), бокових і задньої притул, перпендикулярної кліті та огорожі. Цей житловий комплекс у вигляді замкнутого двору вже став рідкісною будівлею на Гуцульщині, хоча й був досить розповсюдженим у минулому.
З хорошим настроєм і емоціями студенти-історики повернулися до рідного м. Івано-Франківська.