Наша студентка – ведуча тематичного заходу «Вогонь та сила», присвяченого Дню захисників і захисниць України та діяльності ОУН і УПА

    13 жовтня в Народному домі с. Спас Спаської територіальної громади Калуського району відбувся тематичний захід «Вогонь та сила», присвячений Дню захисників і захисниць України та діяльності ОУН і УПА на Бойківщині. Ведучою цього заходу була студентка групи ІАз-41 спеціальності 032 Історія та археологія ОР «Бакалавр» Факультету історії, політології і міжнародних відносин Божена Бачкур.

    У рамках мистецької імпрези були представлені інсценізації, вокальні номери та відеоінтерв’ю, що дозволили всім присутнім зануритися в історію. Представлено інсценізації: «Про хлопчину на псевдо “Гай”» (виконавці: Роман Кравців – Гай, Микола Рудий – Босий, Артур Король – Назар, Максим Дранчук та Віталій Паталій – більшовики, Софія Михайлишин – сестра Гая), «Тіні кохання під хрестом» (виконавці: Денис Цюпа – Михайло, Андрій Булат – Іван, Світлана Лаба – дружина, Леся Коваль – сестра). Повстанське танго блискуче виконала Віталіна Зубик. Роль «зв’язкових ОУН-УПА» зіграли Аліна Дранчук та Аліна Олексин. Особлива подяка вокальним ансамблям: «Елегія» (керівник Марія Король), «Лугівчанка» (керівник Ганна Грелюк). Технічний супровід проведення мистецького заходу здійснили: світлооператори Анастасія Войціховська та Вероніка Федорко, відеооператори Лілія Дубровна та Іван Яневич, звукооператор Володимир Дзудзило.

    У програмі були представлені відеоінтервʼю з місцевими жителями, які поділилися спогадами про діяльність ОУН і УПА: Орисею Попадинець, Мирославою Марків та Василем Медведем.

    Організація і втілення цієї важливої ініціативи лягли на плечі художнього керівника Народному дому с. Спас Марії Король, сценаристів Світлани Лаби та Оксани Дзудзило! До речі, Оксана Дзудзило є випускницею спеціальності 014 Середня освіта (Історія) ОР «Бакалавр» і ОР «Магістр», нині начальник відділу культури, туризму та молоді Спаської територіальної громади Калуського району та керівник гуртка «Історичне краєзнавство» Івано-Франківського обласного державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді.

    Боротьба за свободу триває, і сьогоднішні герої Збройних Сил України продовжують справу своїх попередників, борючись за незалежність нашої держави так само, як це робили воїни УПА!

    Слава Україні!

    Слава Героям!