Готуємо перекладачів для роботи у структурах ЄС у Брюсселі та Страсбурзі

    У нашому університеті відкрито навчальну лабораторію конференц-перекладу! Кафедра англійської філології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника представила результати проєкту «Розвиток потенціалу для викладання конференц-перекладу в магістратурі в ПНУ – 2023–2024», реалізованого за підтримки Європейського парламенту.

    Згідно з грантовою угодою між Прикарпатський національним університетом імені Василя Стефаника та Європейським парламентом, мета проєкту – підготовка висококваліфікованих усних перекладачів, які в подальшому відповідатимуть вимогам до акредитації та сертифікації усних перекладачів в ЄС.

    За період реалізації проєкту на програмі «Англійська мова і література, друга іноземна мова, переклад» ОР Магістр кафедра англійської філології факультету іноземних мов збільшила кількість академічних годин на викладання усного конференц-перекладу, а зміст відповідних дисциплін («Синхронний переклад» та «Послідовний переклад») було оновлено згідно зі стандартами ЄС.

    Завдяки закупівлі спеціалізованого технічного обладнання для синхронного перекладу, на факультеті іноземних мов відкрито навчальну лабораторію конференц-перекладу, де студенти можуть відпрацьовувати навички синхронного перекладу.

    Учасниками-виконавцями проєкту стали науково-педагогічні працівники та працівниці кафедри англійської філології Юрій Великорода, Наталія Гонтаренко, Віта Юрчишин та Катерина Кобута. Викладачі здійснили три навчальні візити для перейняття передового досвіду у викладанні конференц-перекладу: до Стокгольмського університету (м. Стокгольм, Швеція) та Університету Любляни (м. Любляна, Словенія) та до Європейського парламенту (м. Брюссель, Бельгія).

    Робочі візити мали на меті ширше ознайомитися зі специфікою викладання конференц-перекладу та з передовими практиками у його навчанні.

    Кафедра англійської філології висловлює вдячність Європейському парламенту та Генеральному директорату з логістики та перекладу конференцій (DG LINC) за фінансову, організаційну та методологічну підтримку під час впровадження проєкту.

     Кафедра продовжує співпрацю з міжнародними партнерами, і цього року в рамках співпраці з Європейським парламентом на факультеті впроваджуватиметься наступний проєкт «Зміцнення потенціалу для підготовки конференц-перекладачів у ПНУ 2024–2025».