Проєкт «Особистості»: зустріч з Богданом Томенчуком

    У виставковій залі Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника відбулася перша творча зустріч у рамках широкомасштабного культурно-мистецького проєкту «Особистості». Гостем заходу став Почесний професор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, відомий прикарпатський поет Богдан Томенчук.

    Зустріч модерувала франківська письменниця, професорка кафедри педагогіки початкової освіти Університету Ольга Деркачова.

    На захід завітали викладачі, студенти та гості Університету, які зібралися, щоб послухати вірші Богдана Томенчука та долучитися до підтримки українських захисників. Під час зустрічі тривав збір коштів для 42-ї окремої механізованої бригади Збройних сил України, де служать студенти й випускники Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. Усі зібрані кошти спрямують на придбання тепловізорів для потреб військових.

    Творчий вечір був особливим, адже прозвучали вірші, написані до повномасштабного вторгнення, що резонують із реаліями сьогодення. Зокрема й ті, які були після 24 лютого 2022 р., народжувалися в часи болю, що переповнював поета.

«Ці вірші про життя в часи, коли вишивають не сорочки чи весільні рушники, а бронежилети, у часи гіркого відчуття, що все найкраще вже минуло, бо у війні – біль та смерть, після неї – руїни та втома, про життя сьогоднішнім днем і відчайдушне хапання за спогади часів мирних і дитячих, коли слово було єдиною зброєю», – пише поет.

    В. о. ректора Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда зауважив, що метою проєкту «Особистості» є надання можливості молоді поспілкуватися з видатними людьми, які пройшли свій життєвий шлях і готові поділитися досвідом.

«Такі ініціативи є успішними, оскільки передача досвіду від освіченої особистості до молодого покоління завжди є важливим елементом, що підтримує націю», – додав Ігор Цепенда.

    Студенти й гості мали змогу поставити питання Богдану Томенчуку та почути від нього особисті історії, зокрема про його першу невидану книгу «Координати болю».

    Протягом зустрічі поет зачитав вірші зі своєї нової збірки «Вишийте, мамо, бронежилет», а також говорив про любов до Батьківщини, важливість читачів та проживання відмов у житті.

    Музичний супровід зустрічі подарувала кандидатка мистецтвознавства, солістка Івано-Франківської обласної філармонії Ірина Борух, яка виступила зі скрипкою перед студентською аудиторією.

    На завершення Богдан Томенчук поділився з присутніми своїми порадами: «Не ставайте рабом страху, за всіх обставин залишайтеся людьми й завжди будьте собою».