Презентація книги Миколи Васильчука «Шкаберки і реваші. Записане»

    У Коломийському навчально-науковому інституті відбулася презентація книги «Шкаберки і реваші» завідувача кафедри філології Коломийського навчально-наукового інституту, письменника, літературознавця, краєзнавця та журналіста Миколи Васильчука. Модератором заходу виступила доцентка кафедри філології Коломийського навчально-наукового інституту Галина Волощук.

    Книга Миколи Васильчука складається з п’яти розділів, словничка та післямови голови коломийської «Просвіти» Василя Глаголюка.

Присутні звернули увагу на назву книги. Автор Микола Васильчук пояснив: «Шкаберки – це тріски або скалки, символ чогось незначного. Ревашами називали письмена або зарубки на дереві, якими здавна користувалися вівчарі в Карпатах, у переносному значенні це символ пам’яті. Бо ж відомо, що написане й опубліковане не затреться безслідно. Наше життя – це постійне творення ревашів (відмітин) на тлі сьогодення, яке завтра вже стане минувшиною. І не суттєво, це глобальна історія, чи лише літопис тебе як особистості. Тільки час спроможний розібратися, де шкаберки, а де реваші».

    У заході взяли участь студенти та викладачі інституту, наукові співробітники та директор Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Й. Кобринського Ярослава Ткачук, директор Коломийського педагогічного фахового коледжу Валерій Ковтун, голова Коломийської міськрайонної організації «Просвіта» імені Т. Шевченка Василь Глаголюк.

    Варто зазначити, що книга Миколи Васильчука вийшла у видавництві «Український письменник» та за сприяння товариства «Просвіта».

    У рамках презентації книги та з нагоди 25-ліття Коломийського інституту голова «Просвіти» Василь Глаголюк нагородив грамотами за популяризацію українського слова серед молоді завідувача кафедри філології Миколу Васильчука, завідувача кафедри педагогіки та психології Оксану Поясик, бібліотекаря інституту Галину Гнатюк, голову Студентського сенату Вікторію Бойко, студентів Соломію Василишин, Аліну Василик.

«Живемо у важкий час, коли виборюємо можливість розмовляти своєю мовою на своїй українській землі. Дякуємо ЗСУ за можливість. Дякуємо Миколі Васильчуку за те, що творить історію сьогодення і вчорашнього дня. Всі присутні знають, що Микола Миколайович фіксує мить як літературознавець і публіцист, адже входить до Національної спілки журналістів ще з 1990 року, вивчав історію зародження, становлення і розвитку друкарства та видавничої справи в Коломиї; цікавиться і досліджує тему Гуцульщини, з історії української літератури видав монографію «Художній дискурс Гуцульщини в українській літературі ХІХ – початку ХХ століття»; автор понад півтори тисячі публікацій різного жанру, серед них – півсотні власних книжок, поезія, есеїстка, пресо- та літературознавство, історія мистецтва, навчальні посібники з філології», – підкреслила Галина Волощук.