Всеукраїнська науково-практична конференція з нагоди вшанування пам’яті Блаженного священномученика Миколая Чарнецького

    19 серпня 2024 р. кандидат історичних наук, доцент, декан факультету історії, політології і міжнародних відносин Ігор Гурак, доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри історії України і методики викладання історії Ігор Райківський, кандидати історичних наук, доценти цієї ж кафедри Олег Єгрешій, Степан Кобута і Андрій Королько, аспіранти Юрій Срайчук і Марія Санкович взяли участь у Всеукраїнській науково-практичній конференції «Блаженний священномученик Миколай Чарнецький – дорога праведника за утвердження української державності та відродження УГКЦ», яка відбулася на рідній «малій батьківщині» священнослужителя у селі Семаківці Городенківської міської ради Коломийського району з нагоди його 140-ї річниці з дня народження. Онлайн до наукової конференції підключився доктор історичних наук, професор кафедри історії України і методики викладання історії Ігор Пилипів.

    Миколай Чарнецький (1884–1959) – відомий церковний діяч Української греко-католицької церкви, редемпторист, єпископ, професор духовної семінарії у м. Станиславові (нині – м. Івано-Франківськ). Організаторами наукового форуму стали кафедра історії України і методики викладання історії факультету історії, політології і міжнародних відносин Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, Городенківська міська рада, Коломийська єпархія УГКЦ, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської ОДА, Івано-Франківська обласна універсальна наукова бібліотека імені Івана Франка, Івано-Франківська обласна організація Національної спілки краєзнавців України, КЗ «Центр культури і мистецтв» Городенківської міської ради. Учасниками конференції стали понад 40 осіб, у т. ч. в онлайн-режимі: науковці, викладачі, вчителі, представники органів державної влади, музейні працівники та ін. з різних регіонів України.

    На початку відбувся урочистий молебень за участю єпископа-помічника Петра Голінея Коломийської єпархії УГКЦ біля церкви Миколая Чарнецького в с. Семаківці. Після цього відбулося відкриття меморіальної пам’ятної таблиці о. Миколаю Чарнецькому на одному з корпусів Семаківської гімназії.

    Розпочалася Всеукраїнська наукова конференція з пленарного засідання. Під час його проведення з вітальними словами виступили кандидат історичних наук, доцент, декан факультету історії, політології і міжнародних відносин Прикарпатського університету Ігор Гурак, кандидат педагогічних наук, голова Івано-Франківської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, директор Івано-Франківського обласного державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді Михайло Косило, доктор історичних наук, професор кафедри міжнародних відносин і суспільних комунікацій Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Юрій Макар, декан Городенківського деканату УГКЦ отець Ігор Левицький, представники місцевої влади.

«Діяльність греко-католицького духовенства мала важливе значення для успішного розгортання українського національного відродження Галичини досліджуваного періоду. Праця Блаженного священномученика Миколая Чарнецького – це суцільний ланцюг самопожертв для служіння українському народові, піднесення його національної свідомості, культурно-освітнього рівня. Незважаючи на непосильну працю, непереборні перешкоди, він до останньої хвилини свого плідного життя не переставав трудитися для користі українського громадянства. Праця і діяння о. Миколая Чарнецького в непростих умовах гонінь радянської влади спричинили формування активної громадянської і церковно-релігійної позиції багатьох священників-душпастирів, появу у них добрих паростків харитативної діяльності на ниві служіння Богові, українській культурі», – сказав у вітальному слові декан факультету історії, політології і міжнародних відносин Ігор Гурак.

    Основним завданням наукової конференції є узагальнення джерелознавчих та історіографічних здобутків з вивчення громадської, релігійної, культурно-просвітницької діяльності Блаженного священномученика Миколая Чарнецького, творче осмислення нових методологічних підходів для підготовки фундаментальних праць з історії України, релігійно-церковної історії та історичного краєзнавства, розробки сучасної моделі взаємовідносин держави і Церкви на основі конструктивного співробітництва. Практична цінність наукового форуму визначається також доцільністю використання його результатів у розробці програмних завдань, спрямованих на виховання молоді в дусі християнської моралі та досягнення консолідації в суспільстві.

    На пленарному засіданні конференції виступили єпископ-помічник Коломийської єпархії УГКЦ, колишній випускник історичного факультету Прикарпатського університету Петро Голіней («Блаженний Миколай Чарнецький – формація підпільного духовенства УГКЦ»), проректор Українського католицького університету, кандидат історичних наук, директор Інституту історії Церкви УКУ Олег Турій («Насіння Церкви: спадщина греко-католицьких мучеників та ісповідників віри XX століття»), кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України і методики викладання історії Прикарпатського університету Олег Єгрешій («Три «станиславівських періоди» життя і священнодіяння Миколая Чарнецького»), кандидат історичних наук, старший науковий співробітник Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України Наталія Колб («Роль о. Миколая Чарнецького в поширенні унійного руху на східних землях Другої Речі Посполитої (1920–1930-ті роки)», ієромонах Згромадження Найсвятішого Ізбавителя монастиря св. Йосифа (м. Івано-Франківськ) о. Ігор Микитюк («Цікаві епізоди з життя Блаженного Миколая Чарнецького»).

    Всеукраїнська науково-практична конференція «Блаженний священномученик Миколай Чарнецький – дорога праведника за утвердження української державності та відродження УГКЦ» працювала у трьох напрямах: життя і духовна діяльність Блаженного Миколая Чарнецького; етно-історична і культурно-духовна спадщина Городенківщини як частини етнорегіону Покуття; Городенківщина на шляху до Незалежності України.

    Учасники конференції дійшли висновку, що з метою подальшого ґрунтовного вивчення постаті о. Миколая Чарнецького слід опублікувати доповіді учасників наукової конференції окремим виданням; з нагоди його вшанування звернутися до органів місцевого самоврядування із клопотанням відкрити меморіальну пам’ятну таблицю в м. Івано-Франківську, де церковно-релігійний діяч прожив значну частину свого життя; науковій громадськості, краєзнавцям, меценатам, громадськості популяризувати вивчення діяльності Блаженного Миколая Чарнецького; вчителям і керівникам гуртків закладів освіти – модернізувати методику історико-краєзнавчої роботи в закладах освіти, де мають органічно поєднуватися «традиційні» та інноваційні методи, форми, прийоми, засоби з вивчення життєписів священнослужителів УГКЦ.