Відзначення 600-річчя Верховини

    Викладачі Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника взяли участь у культурних, літературних та наукових заходах, присвячених 600-річчю селища Верховини.

    Зокрема, 15 серпня відбувся Десятий ювілейний літературний фестиваль «Письменницька ватра над Черемошем».

    Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника представляли директор інституту мистецтв Володимир Федорак та доцент кафедри української літератури Євген Баран, який очолює обласну письменницьку організацію, а також заступник голови НСПУ, відомий український письменник Ярослав Ткачівський. У заходах взяли участь голова Національної спілки письменників України Михайло Сидоржевський, представники НСПУ з різних областей України, а також працівники культури і освіти області.

    У програмі фестивалю було проведено відкриття арт-простору «Коцюбинський» у селі Верхній Ясенів, зустрічі письменників, «Жеб’євські читання», театральні перформанси, а також традиційне запалювання Письменницької Ватри.

    16 серпня ключовою подією святкування стала Всеукраїнська наукова конференція з міжнародною участю «Почесна гуцульська столиця: історія, люди, традиції». У конференції взяли участь науковці та дослідники з України, Польщі, Румунії та США.

    Модератором конференції виступив завідувач кафедри політології Університету, професор Василь Климончук, який спільно з Мирославою Корнелюк (заступником голови оргкомітету, заступником начальника управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської ОДА) провели захід на високому науковому рівні. Приємно відзначити, що серед учасників були професори Петро Сіреджук, Володимир Великочий, а також доценти Володимир Федорак та Микола Васильчук.

    Упродовж проведення конференції всі охочі мали змогу ознайомитися з виставкою майстрів народного мистецтва Верховинщини.

    Завершилися основні ювілейні заходи урочистим відкриттям пам’ятника відомому громадському діячеві, війту селища Верховини у минулому, Петру Шекерику-Дониковому. Цей ювілей став яскравою подією, яка об’єднала людей різних професій та інтересів, ще раз підкресливши унікальність і багатство гуцульської культури та історії.

    Організатори: управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської ОДА, ГО Всеукраїнське товариство «Гуцульщина», Верховинська селищна рада, Національний музей народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Й. Кобринського.