Участь декана факультету Ігоря Гурака у нараді, яку проводив міністр закордонних справ України Андрій Сибіга

    3 жовтня на базі Дипломатичної академії України імені Геннадія Удовенка відбулася зустріч міністра закордонних справ України Андрія Сибіги із деканами факультетів та директорами інститутів провідних українських університетів, на яких здійснюється підготовка фахівців з міжнародних відносин. У зустрічі взяв участь декан факультету історії, політології і міжнародних відносин Ігор Гурак.

    Під час зустрічі Андрій Сибіга анонсував зміну підходів до кадрової політики в МЗС, зміну структури та штатних розписів як центрального апарату, так і закордонних дипломатичних установ України. Він повідомив про зростаючі можливості для залучення молоді до роботи в Міністерстві закордонних справ України. Невдовзі Міністерство оголосить конкурс на 50 вакансій, які, на переконання Андрія Сибіги, повинні зайняти молоді, енергійні та вмотивовані фахівців з міжнародних відносин. При цьому міністр наголосив на існуючій потребі у фахівцях із належним рівнем володіння східними мовами, знанням Африканського та Індо-Тихоокеанського регіонів.

    Андрій Сибіга підкреслив про необхідність випрацювати надійний механізм взаємодії між міністерством та закладами вищої освіти. В цьому контексті міністр анонсував відвідання університетів заступниками міністра та послами, їхні виступи перед студентською молоддю, обговорення шляхів системного діалогу на лінії міністерство-університети. Очільник МЗС відзначив, що Міністерство сприятиме студентським стажуванням у центральному апараті та в закордонних дипломатичних установах.

    Під час обговорення способів вдосконалення підготовки фахівців з міжнародних відносин, зростаючої ролі наукової дипломаті декан факультету історії, політології і міжнародних відносин Ігор Гурак звернув увагу учасників зустрічі на виклики, які постають перед вступниками в магістратуру за спеціальністю «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії». Зокрема, він акцентував увагу на те, що до Єдиного фахового вступного випробування, яке здають вступники відповідної спеціальності, внесено питання з трьох предметів, які стосуються класичної політології, а не міжнародних відносин. Також декан факультету поділився думками щодо необхідності спрощення процедури перетину кордону українськими науковцями для короткотривалих візитів за кордон, що матиме однозначно позитивні наслідки як для поглиблення співпраці між українськими та закордонними закладами вищої освіти, так і для підтримки зовнішньополітичних ініціатив нашої держави.