У Яремче розпочалися XVII Українсько-польські зустрічі

    19 вересня в м. Яремче розпочалися Українсько-польські зустрічі під цьогорічним гаслом «25 років у НАТО – 20 років у ЄС: досвід Польщі, уроки для України». Це єдиний в Україні регулярний науковий форум, який вже 17 рік поспіль збирає разом для обміну думками українських і польських експертів, дипломатів та науковців.

    Організаторами форуму є Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника, Студії Східноєвропейських досліджень Варшавського університету, Інститут політичних та етнонаціональних досліджень імені Івана Кураса НАН України, представництво «Польська академія наук» у м. Києві, Польський Інститут у м. Києві, Фундація «Свобода і демократія», Громадська організація «Кур’єр Галіційський».

    Урочисте відкриття відбулося за участі в. о. ректора Прикарпатського університету імені Василя Стефаника Ігоря Цепенди, директора Студій Східноєвропейських досліджень Варшавського університету Яна Маліцького, директора Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. І. Ф. Кураса НАН України Олега Рафальського, генерального консула України у м. Кракові Вячеслава Войнаровського, директора Представництва ПАН у м. Києві Матеуша Бяласа, віце-маршалка Підкарпатського воєводства Пйотра Пільха, редактора тижневика «Кур’єр Галіцийський» Костянтина Чаваги.

    Цього року у зустрічах беруть участь понад 100 учасників з України та Польщі, які обміняються думками під час 8 дискусійних панелей. Також у м. Яремче відбудуться шість презентацій нових видань, які стосуються українсько-польських відносин.

    Перший день форуму розпочався з дискусійної панелі «Європейські та євроатлантичні проєкти у відповідь на російську агресію», яку модерував український політолог, конфліктолог-міжнародник, директор Інституту зовнішньополітичних досліджень, доктор політичних наук Григорій Перепелиця.

    Чи є щось важливіше за захист від спільного ворога, що загрожує всій демократичній Європі сьогодні? Своїми думками щодо євроатлантичних перспектив України поділилися колишній міністр закордонних справ України (2014–2019) Павло Клімкін, Надзвичайний та Повноважний Посол Республіки Польща в Україні (2001–2005) Марек Зюлковський, Надзвичайний та Повноважний Посол України у Республіці Польща (2010–2014) Маркіян Мальський та Генеральний консул РП у м. Луцьку (2020–2024) Славомір Масік.

    Чи готові ми бути союзниками з Польщею? На це питання ствердно відповів Павло Клімкін. На його думку, нашим державам потрібен новий великий союзний договір і спільні стратегії. «Ненависть росіян до українців та поляків сидить у них в ДНК», – переконаний екс-міністр. «НАТО не має зникнути, альянс має стати крутішим!», – підкреслив він.

    Війна показала, що на Схід від нас – дика орда, зазначив Маркіян Мальський. Він вважає регіональні оборонні альянси також дуже важливими для загальної безпеки Європи.

    «Ми вже демонструємо, що ми союзники та захисники Польщі, – заявив модератор Григорій Перепелиця. – Курська операція Сил оборони України демонструє готовність зробити все, аби відтягнути масштабну навалу росіян на Європу. Росія сама не зупиниться. Чи готова Польща захищати себе? Велике питання…», – вважає директор Інституту зовнішньополітичних досліджень.

    Не менш гострою стала й друга дискусійна панель – «Політичні реформи та вступ до ЄС і НАТО: досвід Польщі, висновки для України», яку модерував заступник директора Студій Східноєвропейських досліджень Варшавського університету Адам Ебергардт.

    Також у перший день форуму відбулася низка презентацій книг.

    Однією з найцікавіших з них стала презентація нової книги Почесним професором Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, українським істориком Богданом Гудем «Od unii lubelskiej do rzezi wołyńskich. Cztery eseje o historii polsko-ukraińskiej». Це шлях до діалогу, який заснований на історичних джерелах, а не пропагандистських кліше.

    Завершила перший день Українсько-польських зустрічей у м. Яремче змістовна розмова про плани післявоєнного відновлення України з головою Ради з питань співпраці з Україною, головою Комітету у закордонних справах Сейму Павлом Ковалем.