Монахова печера відкриває свої таємниці

    Наукова експедиція навчально-наукового Інституту, історії, етнології та археології Карпат Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника в складі професора Миколи Кугутяка, доцента Бориса Хруслова, наукового фахівця Романа Кобильника провела дослідження скельно-печерної пам’ятки поблизу села Ісаків Олешанської територіальної громади Івано-Франківського району (колишнього Тлумацького району) Івано-Франківської області.

    Скельно-печерна пам’ятка біля села Ісаків досі не отримала повноцінного наукового дослідження, не згадується вона і в писемних джерелах. В усних переказах згадується про монаха-пустельника, який проживав тут у 30-х рр. ХХ ст.

    Сама печера розташована від села Ісаків у північно-східному напрямку за 75 м. від р. Дністер. Вхід до Монахової печери розміщений з південно-західного боку від р. Дністер на висоті трьох метрів і має пірамідальну форму.

    Протяжний вхід більше 1 м. веде до зали. Ліворуч викута пірамідальна ніша, поруч невеличке підвищення, що нагадує пристінну лаву. Посередині зали є округла яма для вогнища. В кінці зали печери прорубаний прохід, своєрідний балкон з виглядом на р. Дністер.

    Ліворуч від балкона розміщена вівтарна частина. На ній проглядається висічена наскельна ікона.

    В ході дослідження виявлено сліди використання печери як культової релігійної пам’ятки, яка уособлює в собі традиції християнства ХІІ – ХІІІ ст. на Прикарпатті.