«Місто-Бізнес-Університет»: ПНУ демонструє досягнення і плани на майбутнє

    Сьогодні команда Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника на чолі з ректором Ігорем Цепендою взяла участь у заході «Місто-Бізнес-Університет», який організувала Бізнес Асоціація Івано-Франківська. Модератором зустрічі команд ПНУ, Івано-Франківського національного медичного університету, Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу та Університету Короля Данила виступила очільниця програми БАІФ «Освіта. Просвіта. Інновації» Галина Гривнак.

    Привітав учасників Голова Правління Бізнес Асоціації Івано-Франківська Дмитро Романюк. Він наголосив на важливій ролі університетів у бізнес процесах, оскільки саме вони готують майбутніх фахівців і лідерів, які здатні втілювати інноваційні ідеї та підходи в реальному секторі економіки. Тому така зустріч сприятиме не лише налагодженню ефективного партнерства між бізнесом і освітніми закладами, а й створенню міцної платформи для обміну знаннями, ідеями та ресурсами. Метою було представити сильні сторони університетів, підкреслити їх значимість для міста та діяльності бізнесу. Та перед усім, показати підприємцям переваги для бізнесу від співпраці з навчальними закладами в науково-дослідній та проєктній сферах.

Ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда розповів про переваги Університету, зокрема, в науці: «Дякую за організацію такої важливої зустрічі! Прикарпатський університет має найбільший бюджет та високі рейтингові показники. Найбільш сильною нашою стороною є люди, і на них ми орієнтуємося. За рейтингами Прикарпатський університет входить до десятки найкращих наукових установ України. Це здобуток багатьох поколінь, починаючи від педагогічного інституту і закінчуючи сучасним Прикарпатським національним університетом. ПНУ входить до асоціації космічних університетів Європи, і наші студенти стажуються в найкращих європейських університетах, які працюють з космічними технологіями. Тобто з цього розуміємо, що світ цікавиться тими школами, які формують потужну науку. Кошти, які університет сьогодні отримує для різних проєктів, мають одну мету – впровадити ці проєкти в життя».

    Також ректор відзначив, що найважливіше – це дати молоді відчуття майбутнього. Завдання бізнесу полягає в тому, щоб зацікавити студентів, допомогти їм розкрити свій інтелектуальний потенціал, знання та навички. Це дозволить їм отримати гідну оплату і працювати на реалізацію завдань, які стоять перед нашою країною.

«Окрім цього, в сучасній Україні ми повинні виховувати оборонні еліти, оскільки ми маємо ворога, який постійно загрожуватиме нашій безпеці. Наше завдання – забезпечити молодь необхідними знаннями і навичками, щоб вони могли ефективно захищати країну», – додав Ігор Цепенда.

    Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника є одним з найбільших платників податків у місті – 125 мільйонів гривень у 2023 р. та забезпечує важливу містоутворюючу функцію. У ньому працює 1360 працівників, з яких 936 науково-педагогічних.

    Станом на зараз тут навчається 14504 студенти.

    Сильними сторонами Університету є якісна освіта, перспективні наукові дослідження, зокрема, МНЦ «Обсерваторія», активна проєктна діяльність, в тому числі задля розвитку регіону.

    В результаті зустрічі кожен університет представив свій проєкт чи ідею, які хоче реалізувати спільно з БАІФ або за його менторства. На думку організаторів, це може бути початком створення ефективних механізмів співпраці, які сприятимуть розвитку підприємницького середовища, підтримці стартапів та впровадженню інноваційних технологій у різних галузях.