Студенти Факультету історії, політології і міжнародних відносин заснували осередок ГО «Центр “Молода Дипломатія”»

    Студенти спеціальності «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника традиційно демонструють високу та різнопланову активність, яка має на меті вдосконалення їхніх професійних навичок. Одним із важливих напрямків діяльності, який більше десяти років характеризує студентів-міжнародників Факультету історії, політології і міжнародних відносин є участь у роботі наукового гуртка «Дипломат». Результатом діяльності гуртківців є різного роду участь у наукових конференціях та круглих столах, літніх та зимових школах, організація зустрічей із українськими та закордонними дипломатами, викладачами та студентами закордонних вишів тощо.

    В контексті розширення напрямків професійної активності студенти спеціальності «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» у співпраці із колегами із факультету міжнародних відносин Львівського національного університету імені Івана Франка заснували осередок ГО «Центр “Молода Дипломатія”», який функціонує у м. Львові від 1992 р. 30 травня 2024 р. у приміщенні Центру інноваційних освітніх технологій «PNU-EcoSystem» (MoPED) Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника відбулася урочисте відкриття осередку.

    На початку святкового дійства із привітальними словами до творців молодіжної організації та всіх присутніх звернувся проректор з науково-педагогічної роботи Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Едуард Лапковський. В ході свого виступу проректор наголосив на винятковій ролі Університету у царині підготовки висококваліфікованих кадрів, для м. Івано-Франківська, області та України, в цілому. При цьому він відзначив про важливість постійного вдосконалення студентської молоді, яка не повинна обмежуватися аудиторними заняттями та підготовкою до семінарських занять. На його думку, принципово важливим є використання інтелектуального потенціалу студентства для запозичення передового іноземного досвіду, розширення поінформованості іноземних партнерів про українські історію, традиції та сучасну ситуацію в нашій державі. Створення осередку «Центр “Молода Дипломатія”» в м. Івано-Франківську, на переконання проректора Едуарда Лапковського, служитиме реалізації таких цілей.

    На важливості широкого заангажування студентства до розбудови української держави звернув увагу у ході привітального виступу генеральний консул України в м. Кракові – Вячеслав Войнаровський. Генеральний консул акцентував увагу на тому, що впродовж багатьох років, не зважаючи на те, на якій посаді він перебував, із Прикарпатським національним університетом імені Василя Стефаника його завжди пов’язує тісна співпраця. З точки зору Вячеслава Войнаровського, наш заклад вищої освіти демонструє добру динаміку і заснування студентами осередку «Центр «Молода Дипломатія»» це безсумнівно рух у правильному напрямку, який буде сприяти підготовці висококваліфікованих фахівців з міжнародних відносин та служитиме на благо інтересів України.

    Декан Факультету історії, політології і міжнародних відносин Ігор Гурак, виступаючи перед присутніми, звернув увагу на те, що студенти традиційно є носіями прогресивних, демократичних ідей, борцями з проявами реакційності та консерватизму. Згадуючи про події другої половини ХІХ – початку ХХ ст., Ігор Гурак підкреслив, що студентство суттєвим чином спричинилося до формування народовської, соціалістичної течій в українському політичному спектрі Галичини, склало кістяк першої української політичної партії – Русько-української радикальної партії. Він наголосив на винятково важливій ролі студентської молоді в часи Помаранчевої революції та Революції гідності. Звертаючись до ініціаторів створення в м. Івано-Франківську осередку «Центр “Молода Дипломатія”», Ігор Гурак висловив переконання, що молода та вмотивована людина може досягнути всього того, чого вона захоче, якщо вона реально цього прагнутиме. На завершення він побажав представникам осередку досягнути успіхів у реалізації цілей, які вони перед собою поставили.

    З привітальними словами до присутніх звернулися також завідувачка кафедри міжнародних відносин Факультету історії, політології і міжнародних відносин Наталія Стецюк, колишній віце-президент з питань зовнішньої політики та в. о. президента «Центру “Молода Дипломатія”» Марат Сахов, доцент кафедри міжнародних відносин та колишній член організації Орест Бойчук, директор Івано-Франківського Молодіжного центру «Рух» Івана Хом’як.

    На завершальній стадії дійства за участі президента ГО «Центр “Молода Дипломатія”» Андрія Сидора було представлено керівництво новоствореного осередку на чолі із Катериною Букатою, до якого також увійшли Нестор Большаков, Вікторія Ворко, Назар Голота, Каріна Заніздра-Довгаль, Вероніка Куфлюк, Дзвенислава Максимів, Андріана Осташ, Олексій Тутов та Анна Турчин, а також обговорено перші цілі, над реалізацією яких буде працювати команда.