Весняний біоекологічний хакатон – «PNUecoHACK»

    12–13 травня 2023 р. у рамках Всеукраїнського фестивалю «STEM-весна» і з нагоди відзначення Дня університету зібрали юних друзів, здобувачів освіти 9–11 класів, на весняному біоекологічному хакатоні – «PNUecoHACK»!

    Захід відбувся за організаційної підтримки Департаменту освіти і науки Івано-Франківської ОДА, Івано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти і КЗПО «Центр освітніх інновацій». Він покликаний популяризувати біологію та екологію серед прогресивної учнівської молоді, сприяти засвоєнню шкільної програми з біології, розвитку в учнів креативного і критичного мислення, налагодити освітню і наукову співпрацю між закладами середньої освіти й Університетом та сприяти психологічній підтримці старшокласників в умовах військового часу.

    Відрадно, що у цей складний час, біоекологічний хакатон продовжує здобувати популярність і розширює свою географію. Лише за два дні організатори отримали понад 80 заявок від бажаючих взяти на участь у заході! Тому уже сьогодні розробляють нову програму для тих, хто не зміг доєднатися цього разу.

    Серед учасників були представники закладів середньої освіти м. Івано-Франківська, Галицької і Тисменицької територіальних громад Івано-Франківського району, Косівщини. Дводенна програма хакатону поєднала насичені воркшопи і неординарну конкурсну програму і була цього разу просякнута цілющими квітковими ароматами з присмаком меду і магією квіткової естетики.

    Впродовж першого дня, після офіційного привітання учасників ректором Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ігорем Цепендою та директором Департаменту освіти і науки Віктором Кімаковичем, учасники хакатону мали можливість ознайомитися з локаціями і колекціями дендрологічного парку «Дружба» – єдиного на теренах Івано-Франківська об’єкту природно-заповідного фонду України загально-державного значення та взяти участь у цікавих польових практикумах з технології створення флораріумів (викл. Сергій Шевчук) і знайомства з життям комах-запилювачів (доцент Віктор Шпарик).

   Особливою родзинкою дня був ретрит-семінар «Аптека у пробірці» від спеціального гостя хакатону – Наталії Матвійців – провізора, фармацевта, лікаря-косметолога, аромотерапевта, яка ознайомила учасників з цілющими властивостями пряно-ароматичних трав й ефірних олій.

    Другого дня учасники вдосконалювали навички мікроскопічної техніки на лабораторному практикумі викладачки Галини Мельниченко, розглядаючи пилок трав і дерев; власноруч виділяли ефірні олії і виготовляли у лабораторних умовах натуральні креми для тіла разом з викладачем Сергієм Шевчуком і доценткою Вікторією Гнєзділовою; вправлялися у майстерності виготовлення флораріумів і штучних мікроекосистем з доценткою Надією Різничук; засвоювали ази біометрії з доцентом Андрієм Заморокою.

    Неординарна конкурсна програма дозволила самим учасникам визначити кращих серед кращих. Попри це, організатори відзначають надзвичайно високий рівень підготовки, неймовірну креативність і високий командний дух усіх учасників.

    Анонсовані призи і грамоти за результатами роботи весняного хакатону переможцям вручили проректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Сергій Шарин і директор Департаменту освіти і науки Віктор Кімакович. Усі учасники отримали сертифікати і заохочувальні призи. Також організатори відзначили юних друзів, які незмінно, втретє поспіль, приймають активну участь у заходах хакатону.