Нагороджено лауреатів літературної премії імені Василя Стефаника

    У День Університету, патроном якого є Василь Стефаник, відбулась церемонія вручення літературної премії його імені та щорічної академічної нагороди у рамках заходу «Кава зі Стефаником». У ньому взяли участь ректор Університету Ігор Цепенда, перший заступник голови обласної ради, співголова комісії з присудження премії Василь Гладій, директорка департаменту освіти та науки міськради Вікторія Дротянко, викладачі, студенти та гості.

    Віддаючи шану величі Василя Стефаника, обласна державна адміністрація та обласна рада при підтримці творчих спілок в 1998 р. заснувала щорічну обласну літературно-мистецьку премію імені Василя Стефаника. Пізніше премія отримала статус тільки в галузі літератури. За результатами таємного голосування члени комісії Стефаниківської премії одноголосно визначили цьогорічних переможців.

З вітальним словом виступив ректор Прикарпатського національного університету Ігор Цепенда: «Сьогодні ми щиро радіємо, що зібралися разом у День нашого Університету для відзначення тих особистостей Прикарпаття, які зробили видатний внесок у своїй галузі. Дякуємо за те, що протягом довгого часу ви входили в когорту дослідників, які вийшли у своїх працях далеко за межі області на високий рівень. День Університету, це день, коли ми хочемо ще раз підкреслити інтелектуальну вагу університетів в українському суспільстві, яка дозволяє українцям дивувати світ. Це те, що говорить про нас не тільки, як про воїнів, а як про людей, які розумно мислять. Університети у нашому суспільстві, це унікальні центри збереження духовності і розвитку інтелектуального потенціалу нації. Саме тому, кремль намагався в першу чергу знищувати їх. З нами зараз є наші друзі з Херсонського державного університету, які є прикладом того, як потрібно вистояти в боротьбі, не зламатися та створити плацдарм для Перемоги. Я радію з того, що впродовж цього року ми побачили коло себе велику кількість друзів в Україні та за її межами, які в перші дні війни протягнули нам руки. Це те, що об’єднує українську та європейську освіту. Дякую всім, що в ці важкі роки ми змогли бути єдиними та засвідчити те, що саме завдяки нашій стійкості ми переможемо у цій важкій боротьбі проти рашизму. Слава Україні! Слава нашим захисникам, які віддали своє життя задля майбутнього!».

«Сьогодні неможливо уявити Івано-Франківщину без Прикарпатського університету, як і соціальний, економічний, науковий, освітянський, культурний розвиток громади області. Це університет, який зарекомендував себе, як надійний партнер з яким ми реалізовуємо багато проєктів. Радію, коли бачу незалежні рейтинги та високе чільне місце ПНУ в нашій державі. Ми відзначаємо лауреатів Стефаниківської премії, яка є найвищою літературної премією Прикарпаття. Перемагають одиниці, тому таємним голосуванням ми вибираємо тих, хто найбільше заслужив своїм творчим здобутком бути тут. Дякую вам, наші лауреати, за вашу працю. Чим більше буде таких достойників як ви, тим швидше ми позбудемося повністю всього російського. Вітаємо вас! Гордимося вами і бажаємо успіхів у реалізації всього задуманого», – підкреслив перший заступник голови обласної ради, співголова комісії з присудження премії Василь Гладій.

    У номінації «Поезія» премію вручили українській прикарпатській поетесі, лауреатці літературної премії імені Бориса Нечерди, переможниці всеукраїнського літературного конкурсу імені Івана Чендея за книгу «Афини» Богдані Ковалюк.

    У номінації «Документальна науково-критична література (естетика, літературознавство, мистецтвознавство, українознавство, художня публіцистика, критика, мемуаристика)» премію вручили українській педагогині, науковиці, журналістці, письменниці, літературній критикині і літературознавиці, авторці книг для дітей, заслуженій працівниці освіти України, членкині Національної спілки письменників України та Національної спілки журналістів України за книгу «Рука різця не випускала. Творчий портрет Василя Кабина» Аделі Григорук.

    Однією з традицій Прикарпатського університету є також присудження щорічної академічної нагороди імені Василя Стефаника, мета якої визнання вагомих здобутків та значних заслуг науковців Університету у сфері гуманістичних та природничих наук.

    Академічну нагороду імені Василя Стефаника у номінації «Найкраща монографія» одержав літературознавець, театрознавець, журналіст, педагог, лауреат Міжнародної літературної премії Волянських-Швабінських (США), Національної спілки письменників України «Благовіст», обласної премії імені Василя Стефаника, міської премії імені Івана Франка. Автор понад 300 наукових праць, завідувач кафедри української літератури Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника – Степан Хороб.

    Академічну нагороду імені Василя Стефаника у номінації «Найкраща монографія» одержав доктор історичних наук, професор, член-кореспондент Академії туризму України, автор понад 220 наукових праць (зокрема 30 монографій, підручників, посібників), «Відомий науковець року 2010», «Почесний краєзнавець України», лауреат Івано-Франківської обласної премії імені Володимира Полєка, член Правління Національної спілки краєзнавців України, декан факультету туризму Володимир Великочий.

    Після вручення присутніх було запрошено на організований факультетом туризму захід «Кава зі Стефаником».