Вирішення проблем освіти у гірських регіонах залишається актуальним

    Проблеми розвитку системи освіти в гірських регіонах обговорили на IV Міжнародній науково-практичній конференції «Модернізація системи освіти в гірських регіонах: національний і глобальний виміри». Вона відбулася у Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника.

    Цей захід традиційно проводиться під егідою Міністерства освіти і науки України.

    У дискусіях, що проходили на чотирьох тематичних панелях, взяли участь директори Департаментів освіти, науки та молодіжної політики Івано-Франківської ОДА, Закарпатської ОДА, вчені Інституту педагогічної освіти і освіти дорослих імені Івана Зязюна НАПН України, Інституту проблем виховання НАПН України, викладачі, аспіранти, магістранти більше 20-ти ЗВО України, а також кількох зарубіжних закладів освіти і науки (Центр дослідження Аппалач, Береа коледж (США), Центр вищої освіти Південно-Західної Вірджинії (США), Центр регіональних і сільських досліджень Аппалачів (США), Арієльський університет (Ізраїль), Карпатська державна вища школа в м. Кросно (Республіка Польща), Державна академія прикладних наук у м. Хелмі (Республіка Польща), Університет «Баєш-Бояї», м. Клуй-Напока (Румунія).

    В ході роботи конференції вони обговорили, зокрема, питання організації освітнього процесу в закладах дошкільної освіти; розвиток системи освіти в гірських регіонах України та зарубіжжя в епоху цифровізації; соціокультурні трансформації освітнього середовища гірського регіону в період воєнної агресії в Україні; актуальні проблеми соціальної педагогіки і соціальної роботи, шляхи психологічної підтримки учасників освітнього процесу в умовах війни; професійну підготовку майбутніх педагогів в умовах інтеграції до європейського освітнього простору.