Професор Володимир Великочий презентував свою монографію

    Доктор історичних наук, професор, декан факультету туризму Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Володимир Великочий презентував сьогодні свою монографію «Національна соборність і Українська революція 1914–1923 рр. Історіографічні сильветки». Книга нещодавно вийшла в світ у видавництві «Лілея-НВ». Монографія складається з 8-ми розділів, які розповідають про проблему щодо торування до соборності як такої, проблему злуки УНР і ЗУНР, а також найцікавіше – це авторські міркування про Українську революцію 1914–1923 рр.

«Ми нещодавно завершили роботу над унікальним енциклопедичним виданням, яке присвячене ЗУНР. Відрадно, що якраз напередодні чергової річниці Листопадового чину маємо чергову презентацію наукового видання. Це дуже важлива монографія оскільки порушує достатньо теоретичні проблеми, які пов’язані з національною соборністю та Українською революцією. Для тих хто досліджує цю тематику, це можливість побачити еволюцію. Ми сьогодні є свідками формування української нації, яка фактично починає впливати на процеси що сьогодні будуть відбуватися в Європі і світі. Тому кожен повинен зрозуміти, що ця нація не сформувалася на порожньому місці, і вона не виникла саме сьогодні, і її коріння ідуть в глибину віків. Такі монографії дозволяють нам прослідкувати цей величезний історичний пласт де українці формували себе як повноцінна світова нація», – зазначив у вітальному слові ректор Ігор Цепенда.

    В авторській монографії професора Володимира Великочого вперше в українській історичній науці відбувається систематизація процесів соборності в ході Української революції, їх поділ на періоди за часом, своїми завданнями, своєю метою і своїм розвитком подій. Як зізнається сам автор, це дискусійні питання.

    Зокрема, за словами науковця вивчення внутрішніх процесів – суспільно-політичних, соціально-економічного та іншого характеру – наштовхнуло його на думку, що однією із причин того чому національну державність в ході Української революції не вдалося зберегти, втримати та розвинути стала відсутність національного соборницького процесу.

«І досвід, і життя показують, що не треба боятися деконструювати історичний процес, не треба боятися відійти від того концепту, який пропонувався не українськими істориками, а був накинутий нам радянською історичною наукою, якщо так можна було би її назвати з точки зору ідеології. Таких проблем є достатньо багато. І Українська революція 1914–1923 рр. є однією із тих історичних подій, яку ми намагаємося утвердити чи по крайній мірі поширити в національній вітчизняній історичній науці», – зазначив професор Володимир Великочий.

    Модератор зустрічі, професор Іван Монолатій зауважив, що питання національної соборності та Української революції є одними із пріоритетних у дослідженнях науковців Прикарпатського університету і ними надалі будуть опрацьовуватися матеріали тих важливих історичних подій.

«Ми повинні глибоко досліджувати свою історію. Без знання історії, без критичного її осмислення ми не зможемо сьогодні ідеологічно протистояти проти нашого головного ворога, який впродовж століть займався не тільки загарбницькою політикою, а й, в першу чергу, переписуванням історії, для того, щоб змінити нашу свідомість, щоб ми відчули комплекси меншовартості, щоб ми ніколи не прагнули мати свою державу», – наголосив ректор Ігор Цепенда.

    Варто зазначити, що у доробку професора Володимира Великочого це вже четверте видання, яке вийшло у світ цьогоріч за його авторства та співавторства.