Міжнародна наукова конференція «Культурна спадщина пограниччя»

    Днями відбулася Міжнародна наукова конференція «Культурна спадщина пограниччя», у якій взяли участь науковці з України та Польщі. Організаторами виступили Академія ім. Якуба з Парадижа в м. Ґожув Велькопольський спільно з Прикарпатським національним університетом імені Василя Стефаника.

    З вітальними словами до учасників наукового форуму від Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника звернулися проректорка з наукової роботи, професорка Валентина Якубів та декан факультету туризму, професор Володимир Великочий. Вони відзначили актуальність та багатоаспектний вимір конференції, яка стала для науковців добрим майданчиком обміну ідей, поглядів та стану досліджень, пов’язаних із широким розумінням пограниччя.

    Від Академії ім. Якуба з Парадижа в м. Ґожув Велькопольський з вітальним словом виступила ректор Ельжбета Скорупська-Рачинська, яка є Почесним доктором нашого Університету.

    Метою конференції, як зазначають організатори, є висвітлення багатоаспектної культурної спадщини прикордонних регіонів, аналіз її впливу на суспільно-політичний, соціально-економічний, демографічний, культурний, освітній і науковий розвиток пограниччя, зокрема Польщі та України, а також напрацювання наукової бази для розвитку міжнародних відносин на якісно новій основі.

    Захід проходив у змішаному форматі. У межах програми було заслухано 34 доповіді, які стосувалися питань історії, лінгвістики, літературознавства, релігії, педагогіки та мистецтва, а також перебування громадян України в Польщі після 24 лютого 2022 р.

    За результатами наукових обговорень буде підготовлено та опубліковано монографію «Культурна спадщина пограниччя» за фінансової підтримки наших партнерів – Академії ім. Якуба з Парадижа в м. Ґожув Велькопольський.

    Науковий інтерес до вивчення кордонів, прикордонних територій і загалом пограниччя у країнах Центрально-Східної Європи зумовлений переосмисленням ролі цих суспільств у світовій політиці, економіці та культурі. Як зазначили науковці для них відкрилися нові можливості й виникла необхідність вивчення цих теренів та місцевого населення з огляду на поглиблення знань щодо пограниччя як суспільного феномена.

    Зазначимо, що конференція започаткована 2003 р. в Академії ім. Якуба з Парадижа в м. Ґожув Великопольський (Республіка Польща) як міждисциплінарна під назвою «Культурна спадщина ґожувського регіону». Згодом тематика презентацій розширилася і стосувалася досліджень пограниччя, відтак з 2008 р. назву було змінено на «Культурна спадщина регіону пограниччя». З часом науковий форум набув загальнонаціонального і міжнародного характеру. «Культурна спадщина пограниччя» вперше відбулася у статусі міжнародної наукової конференції у 2017 р., що позитивно вплинуло на престиж і репутацію заходу, відкрило можливості розширення контактів та співпраці з академічними середовищами Польщі, України, Німеччини. Впродовж останніх п’яти років організація конференції здійснюється спільною роботою гуманітарного факультету й Академічного центру українознавства Академії ім. Якуба з Парадижа (м. Ґожув Великопольський, Республіка Польща) та факультету туризму Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника (м. Івано-Франківськ, Україна) і відбувається щорічно, почергово у згаданих закладах.