У МЦЗ в Микуличині студенти провели еколого-інтеграційний захід

    Сьогодні студенти-представники всіх факультетів Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника взяли участь в інтеграційному екологічному заході-толоці у Міжнародному центрі зустрічей студентської молоді України та Польщі (МЦЗ), будівництво якого завершується у с. Микуличині.

    Разом зі студентами участь у толоці взяли ректор Університету Ігор Цепенда, проректор Ярослав Шинкарук, директор Ботанічного парку Роман Стефанюк, керівники структурних підрозділів та викладачі. Дякуючи допомозі студентів та викладачів, на майданчику навколо будівлі та у приміщеннях всередині МЦЗ було прибрано будівельне сміття і об‘єкт підготовлено до подальших робіт. Прийнято рішення зробити традицією подібні екологічні інтеграційні заходи-толоки за участі студентів Університету.

    Міжнародний центр зустрічей студентської молоді України і Польщі (МЦЗ) є проєктом Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. Ідея створення Міжнародного центру зустрічей студентської молоді України та Республіки Польща ґрунтувалася на досвіді Франції і Німеччини, коли в 1960-х рр. канцлер Німеччини Конрад Аденауер і президент Франції Шарль-де-Голль зрозуміли, що для реалізації ідеї створення спільної Європи та ЄС, насамперед, потрібно налагодити міжлюдські відносини між їхніми країнами, які за результатами Другої світової війни залишались надзвичайно напруженими.

    З цією метою було визначено покоління людей, які мали розбудовувати об’єднану Європу і, відповідно, формувати спільну стратегію. Цю місію взяли на себе Центри зустрічей студентської молоді. Першочергове завдання Центрів полягало у створенні дискусійних майданчиків для подолання стереотипів, які нашарувались десятками років в обох суспільствах; формування відчуття вразливості один одного щодо тих проблем, які виникли у наслідок конфліктів і війни, а також у формуванні спільного бачення майбутнього. У Європі діяльність такого роду центрів добре зарекомендувала себе як дієвий інструмент примирення. Це стало фундаментом для двох локомотивів об’єднаної Європи – Німеччини і Франції, які створили платформу для реалізації цієї ідеї.

    Концепція Центру, запропонована Прикарпатським національним університетом імені Василя Стефаника, будується на досвіді діяльності міжнародних молодіжних центрів Німеччини, Франції, Польщі, але вносить нові елементи, які докорінно відрізняють її від згаданих Центрів зустрічей студентської молоді. Саме село Микуличин підходить для реалізації цього задуму якнайкраще, бо воно також формувалося на полікультурному пограниччі – на кордонах країн, народів, культур, релігій і мов.

    У концепції збережено традицію дискусійного клубу, який дозволить створити майданчик для спілкування молоді різних країн з метою роздумів про минуле з метою формування спільного бачення майбутнього.

    Перший елемент, який до цього часу не був реалізований в інших центрах – це створення сучасного ІТ-Hub, мета якого полягає у формуванні платформи комп’ютерних симуляцій при прийнятті управлінських рішень для молодих лідерів. Подібні програми вже віддавна розроблені в США та країнах ЄС й успішно функціонують для формування мислення керівників різних ланок при підготовці їх до управління.

    Другий елемент – це унікальна платформа розвитку наукової та інноваційної практичної (stаrt-ups) співпраці, для дискусій, проведення семінарів, конференцій.

    Третій елемент – це спільні гірські мандрівки в Карпатах, які мають інтегрувати і зближувати молодь різних країн в екстремальних умовах. Цьому також сприятиме діяльність Міжнародного наукового центру «Обсерваторія» (г. Піп Іван 2002 м, Чорногірський хребет, Карпати) – проєкту, якій реалізовують Прикарпатський та Варшавський університети.