Близько чотирьох сотень першокурсників поповнили лави Івано-Франківського фахового коледжу

    Сьогодні, 1 вересня, традиційно відбулися урочистості з нагоди Дня знань та початку нового навчального року в Івано-Франківському фаховому коледжі Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

    На подвір’ї Університету, біля пам’ятника Василеві Стефанику, на святковий захід зібралися близько чотирьох сотень першокурсників, їх батьки, ректор Університету Ігор Цепенда, директор Івано-Франківського фахового коледжу закладу вищої освіти Юрій Москаленко, викладачі, працівники та випускники коледжу. Серед почесних гостей – ректор Херсонського державного університету Олександр Співаковський, митрополит Івано-Франківський та Галицький ПЦУ Владика Іоасаф та цьогорічна випускниця коледжу, юна письменниця, громадська активістка, кулеметниця одного з підрозділів 72-ї окремої механізованої бригади імені Чорних Запорожців Оксана Рубаняк.

    Ректор Університету, професор Ігор Цепенда, відкриваючи урочистості зазначив, що вперше за багато років день 1 вересня проходить в активній фазі війни з російським агресором. З одного боку, як наголосив він, цей день для всіх нас є радісним, а з іншого – це день роздумів над тим, що таке ціна людського життя, що таке ціна української незалежності. Нині 54 студенти та 9 викладачів Університету у лавах Збройних сил України боронять рідну землю від російського агресора.

«Прикарпатський національний університет вирізняється від багатьох університетів тим, що у найбільш складні для держави роки наші студенти і викладачі завжди були в перших лавах. Ми завжди відчували потребу коли потрібно прийти на допомогу нашій державі. Ми пишаємося кожним з вас, тому що ви сьогодні стали студентами Прикарпатського національного університету, який має гасло виховувати студентів, які не стоять в черзі за дипломом, а які хочуть отримувати знання. Ми пишаємося вашими результатами, ми радіємо з першого вашого успіху. Я переконаний, що саме ви та ваше покоління будете свідками величі України в єдиній європейській родині», – зазначив ректор у вітальному слові до першокурсників.

    По завершенні виступу ректор вручив диплом молодшого спеціаліста з відзнакою цьогорічній випускниці Івано-Франківського фахового коледжу, нині студентці Інституту післядипломної освіти та довузівської підготовки Університету спеціальності «Публічне управління та адміністрування», кулеметниці одного з підрозділів 72-ї окремої механізованої бригади імені Чорних Запорожців Оксані Рубаняк. Зазначимо, що на початку повномасштабного вторгнення ворога на територію нашої країни студентка доброволицею пішла на фронт і не змогла вчасно отримати диплом про здобуття фаху вчителя початкових класів.

«Кожен з нас воїн на своєму фронті – економічному, освітньому, інформаційному та військовому. Щиро вдячна рідному коледжу, університетові за ту допомогу, яку всі надсилають нам на фронт. Це і продукти, і амуніція, і кошти. Це для нас велика допомога. Наш університет у цьому є прикладом для багатьох. Дякую усім. Ми обов’язково переможемо», – сказала Оксана Рубаняк.

    Своєю чергою Оксана вручила символічний студентський квиток першокурсниці Анастасії Зоріній. Дівчина родом з села Степанівка Херсонської області і цьогоріч вступила до Івано-Франківського фахового коледжу ПНУ на спеціальність «Прикладна математика».

    Під час урочистостей з вільними словами до першокурсників звернулися директор Івано-Франківського фахового коледжу Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Юрій Москаленко, ректор Херсонського державного університету Олександр Співаковський, митрополит Івано-Франківський та Галицький Іоасаф. Останній поблагословив першокурсників та побажав плідної праці у здобутті нових знань. Владика Іоасаф також вручив відзнаки Православної церкви України – медаль «За жертовність і любов до України» Оксані Рубаняк та орден святого великомученика Юрія Переможця Юрієві Москаленку.

    Завершилися урочистості піснею «Ой у лузі червона калина», яку виконали студенти-першокурсники.