Офіс АГЕНТИ ЗМІН, курси підвищення кваліфікації для працівників територіальних громад та акселератор GCIP працюють на розвиток регіону

    23 червня 2022 р. онлайн відбувся круглий стіл «Роль університету в житті регіону. Пошук нових механізмів впливу університетів на відновлення та розвиток регіонів». У його роботі взяли участь, зокрема, Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет, представники ректоратів вітчизняних закладів вищої освіти. Організатором заходу виступив національний університет «Чернігівська політехніка». Модерував онлайн-захід ректор Національного університету «Чернігівська політехніка» Олег Новомлинець.

    Розпочинаючи роботу круглого столу з вітальним словом виступив Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет, який підкреслив, що освіта – це те, що сьогодні формує майбутнє.

«Кожен університет відіграє певну роль в житті кожного міста, кожної громади. Адже університет це є потужний осередок не лише формування кадрової політики, а ще й виховної роботи. Ми зараз велику увагу приділяємо зміні наших освітніх програм, адже нові пріоритети в розвитку науки, нові пріоритети в політиці щодо формування власної свідомості українців», – зазначив Сергій Шкарлет.

    У межах програми круглого столу представники українських університетів обговорили, зокрема, нові механізми впливу університету на процеси відновлення зруйнованих міст внаслідок війни та розвиток регіонів України, обмінялися досвідом та думками щодо ролі закладів вищої освіти в житті громад. Зокрема, під час виступу проректорка Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, професорка Валентина Якубів у контексті останнього підкреслила важливість тематики онлайн-зустрічі та розповіла про багаторічну співпрацю Прикарпатського з територіальними громадами регіону.

«Роль університетів у житті регіону є важливою. Перш за все, заклади вищої освіти відіграють важливу містоутворюючу функцію, оскільки студенти створюють додатковий попит на продукцію та послуги в певному регіоні. А самі університети є одними із найбільших платників податків до місцевого бюджету. Починаючи з 2015 року Прикарпатський університет активно сприяє реалізації однієї із основних місій Університету – розвитку регіону. Вже чотири роки поспіль доброю платформою для такої співпраці є створений в нашому університеті Проектно-освітній центр «Агенти змін». Ми випрацювали таку діючу модель співпраці коли за зверненням представників ТГ ми збираємо певне коло осіб від університету з числа студентів та викладачів, котрі є вихідцями чи проживають на території тієї чи іншої територіальної громади та спільно працюємо над пошуком і реалізацією грантових проєктів для розвитку та потреб ТГ. Варто зазначити, що саме за таким механізмом виграємо щороку 1-2 таких проєкти», – зазначила Валентина Якубів.

    Проректорка нашого Університету також звернула увагу на реалізацію проєкту програми DOBRE із ефективного управління в новоутворених територіальних громадах у рамках Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність». Зазначимо, що Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника входить до консорціуму університетів у сфері «Публічне управління та адміністрування» 7-ми регіонів України, в яких функціонує проєкт DOBRE. У рамках проєкту в Прикарпатському проходять курси підвищення кваліфікації для працівників територіальних громад.

    Ще одним цікавим досвідом Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника є створений перший Регіональний акселератор GCIP для інновацій, технологій та стартапів у Івано-Франківській області. Акселератор сприяє вирішенню проблем в регіоні, підтримці регіональних інноваційних клінтех стартапів, підтримці та сприянню розвитку і впровадженню інновацій, поширенню методології GCIP та розвитку підприємницької екосистеми на регіональному рівні в Україні.

    На завершення роботи круглого столу учасники прийняли відповідну резолюцію. Зокрема, йдеться про звернення до Асоціації міст України щодо запровадження спеціальних програм розвитку ЗВО з частини коштів, які ЗВО сплачують до місцевих бюджетів за місцем реєстрації у вигляді податків (ПДФО).