Ректор університету відкрив конференцію «Європа Карпат» та взяв участь у дискусії Collegium Carpathicum

    У рамках 33-ї конференції ініціативи «Європа Карпат» у польському м. Красічині відбулась панель учасників проєкту міжнародної співпраці між університетами Collegium Carpathicum, до якого входить Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника і символічна штаб-квартира якого знаходиться у Міжнародному науковому центрі «Обсерваторія» на горі Піп Іван.

    Ректор Прикарпатського національного університету Ігор Цепенда, який напередодні разом із автором парламентської ініціативи «Європа Карпат», головою Комісії у закордонних справах Сейму Республіки Польща Мареком Кухцінським урочисто відкрив конференцію, онлайн приєднався до цієї панелі.

    Дискутували навколо нової ідеї ініціатора Collegium Carpathicum, директора Студій Східноєвропейських досліджень Варшавського університету Яна Маліцького щодо нової розширеної міжуніверситетської архітектури проєкту. На погляд Яна Маліцького, спільнота карпатських університетів може створити університетське новоутворення з метою допомоги готувати зі студентів університетів-учасників Collegium Carpathicum високопрофесійні кадри для повоєнної України з головних напрямків діяльності Карпатського регіону ‒ екології, історії, етнографії, міжкультурних зв’язків.

    Ректор Ігор Цепенда назвав ідею дуже актуальною і такою, що потребує прийняття швидкого рішення. Він також нагадав про закінчення будівництва університетом Міжнародного центру зустрічей студентської молоді України та Польщі в селі Микуличин на Прикарпатті, який може стати центром такого міжуніверситетського навчального центру. Крім того, ректор закликав колег до ще більшого розширення співпраці, залучивши до неї університети не тільки Карпатського, а й Альпійського простору, а також гірських регіонів США.

«Переконаний в тому, що розпочата нами співпраця з університетами Карпатського регіону знайде віддзеркалення і широку підтримку багатьох інших університетів. Навіть порівняльний аналіз Альпійського простору з Карпатським простором – це та площина, на яку очікують дослідники університетів Західної Європи, де є Альпи», – заявив Ігор Цепенда.

    Нагадаємо, нині до проєкту Collegium Carpathicum входять 7 університетів-партнерів: Варшавський університет (м. Варшава, Республіка Польща), Остравський університет (м. Острава, Чехія), Вища державна східноєвропейська школа (м. Перемишль, Республіка Польща), Католицький університет Петера Пазманя (м. Будапешт, Угорщина), Пряшівський університет (м. Пряшів, Словаччина), Університет Стефана чел Маре (м. Сучава, Румунія), Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника (м. Івано-Франківськ).

    Нагадаємо, проєкт міжнародної співпраці між університетами Collegium Carpathicum стартував у вересні 2017 р. в рамках XXVII Економічного форуму у м. Криниці.