Андрій Бойда – призер V Обласного літературно-публіцистичного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Василя Стефаника

    У рамках відзначення 82-ї річниці з Дня університету та 151-ї річниці з Дня народження патрона Університету Василя Стефаника яскравим стало нагородження переможців та призерів V Обласного літературно-публіцистичного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Василя Стефаника. Зазначимо, що конкурс тривав з 1 квітня до 6 травня і проводився у трьох номінаціях «Новеліст року», «Поет року» та «Публіцист року». Цьогоріч, у зв’язку з подіями в Україні, члени журі визначили спеціальні теми конкурсу – «Українська еміграція» та «Війна проти України в ХХІ столітті: сутність, виклики, загрози та шляхи їхнього подолання». Конкурс організували та провели Центр досліджень «Покутської трійці», кафедри української літератури та кафедри філології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

    Призером цьогорічного конкурсу став студент І курсу спеціальності 014 Середня освіта (Історія) і спеціальності 052 Політологія ОР «Магістр» Андрій Бойда, який був відзначений дипломом за оригінальність в номінації «Новеліст року». Свій твір під назвою «В умовах воєнного стану» конкурсант написав в перші дні повномасштабної російсько-української війни ще до оголошення конкурсу. В новелі ставляться проблеми колишніх засуджених, котрі повертаються з закордону, щоб боронити рідну землю і тих, хто втік позаочі від жахіть війни. Два головних героя у творі – це як символи добра і зла, сильного і слабкого, бажаючого віддати борг колишнього солдата і ганебна втеча того, хто переймався лише власним інтересом. Історії, котрі переплетені в новелі – не вигадка. Під час виступу з нагоди нагородження Андрій Бойда наголосив на тому, що почув обидві історії від матері, котра уже понад 30 років гідно виконує свій борг перед Батьківщиною, працюючи з найважчими представниками суспільства.

    Ми щиро пишаємось, що наш студент досягає висот не лише на науковому, а й на художньому фронті!

Бойда А. В умовах воєнного стану (новела, заснована на реальних подіях)