Ректор Ігор Цепенда: «Переконаний, вже 1 вересня будемо вітати наших колег у Херсоні з початком нового навчального року»

3 травня 2022 р. в Центрі інноваційних освітніх технологій «PNU-EcoSystem» Університету відбулася спільна пресконференція ректорів Прикарпатського національного та Херсонського державного університетів, присвячена роботі Херсонського університету на базі Університету під час воєнного стану на умовах програми внутрішньої академічної мобільності.

«На сьогоднішній день зроблено все для того, щоб Херсонський державний університет міг працювати. Керівництво університету та основні інституції, які забезпечують життєдіяльність закладу, знаходяться вже на території нашого університету. Звичайно, що буде ще багато викликів, тому що потрібно зберігати навчальний процес. Треба віддати належне нашим херсонським колегам, адже з початку воєнного часу навчальний процес в Херсонському університеті не зупинявся ні на день», – зазначив, розпочинаючи зустріч з журналістами, ректор Університету Ігор Цепенда.

Спілкуючись із представниками ЗМІ ректор Ігор Цепенда запевнив, що Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника надав всіляку можливу допомогу своїм херсонським колегам і продовжує підтримувати у всіх питаннях, зокрема, що стосуються внутрішньої академічної мобільності. Прикарпатський університет надав у користування Херсонському державному університетові один з корпусів, де працює зараз ректорат ХДУ, бухгалтерія, навчально-методичний центр та адміністратор ЄДБО (єдиної державної бази з питань освіти). Херсонським колегам також надано місця для проживання в гуртожитках Університету. Працівники Херсонського університету отримали у тимчасове користування комп’ютерну техніку та канцтовари. Їм забезпечено доступ до користування інтернетом за допомогою платформи супутникового інтернету Starlink. Прикарпатський також надав херсонським колегам інфраструктуру університету для розгортання їх електронних ресурсів.

Ректор Університету Ігор Цепенда зауважив, що з початку воєнного стану в Україні, тимчасово на навчання за програмою внутрішньої академічної мобільності до Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, в тому числі Івано-Франківського фахового коледжу Університету, зареєструвалося більше півсотні студентів з різних закладів вищої освіти нашої країни. Зокрема, це студенти з Харківського національного університету імені Василя Каразіна, Маріупольського державного університету, Бердянського державного педагогічного університету. На сьогоднішній день таких залишається близько двох десятків. Усі інші вже повернулися на навчання у свої заклади, які відновили роботу.

Щодо Херсонського державного університету, то за словами ректора Олександра Співаковського, майже усі студенти, а це – 4401 особа – продовжують навчатися дистанційно. Лише з 71 особою наразі не вдалося вийти на зв‘язок. Він також розповів, що 60% колективу закладу вищої освіти зараз перебувають на території м. Херсону і області. Є люди, які фізично не можуть виїхати. У м. Івано-Франківську на базі Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника працює наразі 30 осіб. Дехто із працівників ХДУ ще планують приїхати.

Під час пресконференції, відповідаючи на запитання журналістів, ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда підкреслив, що так як обидва університети є класичні, жодних проблем у питанні адаптації освітніх програм та забезпеченні викладачами немає. Спільно розробляється навіть такий механізм, де викладачі ХДУ можуть читати курси і для студентів нашого Університету, і навпаки.

Також Ігор Цепенда поінформував про постійну підтримку з боку міжнародних партнерів Прикарпатського.

«Наші друзі, зокрема, Зигмунт Бердиховський, засновник Фонду та голова Програмної Ради Економічного Форуму в Криниці-Здруй (Республіка Польща) виділив 25 тисяч доларів та розпочав спільну програму підтримки управлінських кейсів для українських університетів, які постраждали. Ми формуємо такий пакет для керівництва закладу, де були б комп’ютери, принтери. Щоб можна було створити такий логістичний центр, таке інтелектуальне ядро, для кожного університету – розгортаєш це і починаєш працювати. В сучасних умовах ми можемо швидко розгорнути роботу, маючи за плечима, зокрема, і досвід роботи в умовах пандемії», – зазначив Ігор Цепенда.

На завершення пресконференції ректор Херсонського державного університету Олександр Співаковський подякував своєму колезі ректору Ігорю Цепенді і колективу Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, які створили відповідні умови для того, щоб зберегти Херсонський державний університет як єдину систему.

«Через наші відносини двох університетів – Прикарпатського та Херсонського – ми маємо можливість бачити, що Україна єдина – від Півдня до Півночі, від Заходу до Сходу», – сказав ректор ХДУ Олександр Співаковський.

«Зараз головне – це втримати навчальний процес, забезпечити діяльність університетів у цих складних умовах. Переконаний в тому, що ми вже першого вересня цього року будемо вітати наших колег у м. Херсоні з початком нового навчального року», – сказав Ігор Цепенда.

Нагадаємо, що відповідно до наказу МОН України № 356 від 20 квітня 2022 р. на період воєнного стану на базі Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника відновив роботу Херсонський державний університет разом з відокремленими структурними підрозділами «Бериславський фаховий педагогічний коледж імені В.Ф. Беньковського» та «Генічеський фаховий коледж».